FOTO „Curcubeul lichid“ din Columbia, râul care îşi schimbă culoarea în fiecare zi

1 shutterstock 606918752 jpg jpeg

America de Sud a fascinat mereu cu misterele sale. Vechile civilizaţii din aceste teritoriu, piramidele şi templele, Amazonul şi jungla sa, toarte acestea sunt în continuare puncte de atracţie pentru intorici şi exploratori şi au încă multe secrete. Alături de acestea, un râu din Columbia este considerat un ecosistem unic în lume şi un spectacol vizual fabulos.

Caño Cristales este un râu columbian situat în provincia Serrania de la Macarena şi este un afluent al râului Guayabero. Râul este numit în mod obişnuit „Râul celor cinci culori“ sau „Curcubeul lichid“ şi se remarcă prin culorile sale uimitoare.

Râul pare să fie efectiv format din culori curgătoare: verde deschis, galben, roşu şi violet. Uneori, în funcţie de lumină, apa poate avea nuanţe de albastru strălucitor, roz aprins, portocaliu sau maroniu, potrivit BBC.

stanga
dreapta
2 shutterstock 606918743 jpg jpeg
3 shutterstock 606918761 jpg jpeg
4 shutterstock 606918740 jpg jpeg
5 shutterstock 1046165791 jpg jpeg
6 shutterstock 606918758 jpg jpeg
7 shutterstock 1127865866 jpg jpeg

Dar nu magia face ca acest râu să aibă culori vibrante, ci o plantă acvatică, diferită de alge, numită macarenia clavigera (foto 6 galerie). Adâncimea apei, condiţiile meteo şi viteza cu care curge apa sunt factori care influenţează culorile pe care râul le are într-o zi.

Pe lângă faptul că este foarte frumoasă, planta este, de asemenea, foarte sensibilă la condiţiile sale de mediu. Cel mai bun moment pentru a vedea aceste spectacol este pe vreme însorită, astfel încât lumina să poată reflecta culorile. Culorile râului la apogeu între iulie şi noiembrie.

„Râul celor cinci culori“ este una dintre cele mai populare atracţii din Columbia, atrăgând mii de turişti în fiecare an. Totuşi, turiştii au încercat să culeagă planta pentru a o lua cu ei sau au distrus-o în timp ce înotau, de aceea, autorităţile au impus reguli stricte pentru conservarea habitatului.

Astfel, doar 200 de oameni pot vizita zona simultan, există doar câteva porţinui unde turiştii pot înota, iar orice substanţe chimice care pot cotamina apa şi plantele (inclusiv cele pentru alungarea insectelor) sunt interzise.