Leurda, beneficii și cum se consumă „usturoiul sălbatic‟, plus rețeta de tinctură

Planta aceasta de sezon crește în pădurile din Europa și se cultivă în lunile martie și aprilie, fiind prețuită pentru efectele sale antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii, expectorante sau antioxidante. Majoritatea substanțelor nutritive se regăsesc în frunzele plantei, printre care vitamina A, vitamina C, uleiuri volatile, carotenoizi, calciu, cupru, fier sau natriu.

leurda shutterstock 1675464004 ok jpg

INFO: Datorită mirosului său de usturoi, leurda mai este cunoscută în popor ca „usturoi sălbatic‟.

Protejează inima

Consumul de leurdă contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Acest efect previne apariția bolilor de inimă, precum accidentul vascular cerebral. De asemenea, are proprietatea de a îmbunătăți fluxul de sânge și aportul de oxigen, din organism.

Recomandată sportivilor

Leurda este un aliment preferat de mulți sportivi, deoarece îmbunătățește rezistența din timpul antrenamentelor și structurile musculare. Mai mult decât atât, această plantă conține compuși care elimină toxinele din rinichi, intestine, ficat sau din vezica biliară. Astfel, mai puține toxine în organism, înseamnă energie mai multă, un nivel de oboseală redus și o îmbunătățire a sănătății mintale!

Rezolvă problemele intestinale

În medicina tradițională, leurda este o plantă recomandată pentru sănătatea digestivă. Această conține compuși vindecători care combat bacteriile „rele‟, oferind alinare celor care suferă de inflamații intestinale, constipație, balonare sau crampe. Mai mult decât atât, diminuează disconfortul cauzat de iritația intestinală.

Remediu pentru arsuri și piele uscată

Folosită pentru uz extern, este un remediu excelent în cazul celor care se confruntă cu probleme ale pielii, ca herpes, arsuri solare, piele uscată și crăpată, alergii, sângerări, dar și acnee sau diferite iritații. În aceste cazuri, se recomandă folosirea bulbilor. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești bulbii de leurdă și să îi aplici direct pe piele, pe post de unguent natural.

Reduce simptomele răcelii

La fel ca usturoiul, leurda are proprietăți vindecătoare pentru afecțiunile respiratorii și viroze, datorită efectelor antibacteriene, antiseptice și antifungice. Cu așa calități terapeutice, leurda este recomandată în reducerea simptomelor de răceală, gripă și bronșită. Deosebit de eficientă în asemenea situații este administrarea tincturii.

image

Cum se consumă?

Frunzele de leurdă pot fi folosite pe post de condiment pentru salate, sosuri și diferite preparate culinare, cum ar fi tocane, supe sau ciorbe. Planta se mai consumă și sub formă de suc, infuzie, decoct sau tinctură. Pentru uz extern, se folosește sub formă de ulei, tinctură, cataplasme sau comprese.

image

Cum faci tinctura de leurdă

Se spune că 10-15 picături de tinctură sunt suficiente pentru a beneficia de proprietățile binefăcătoare ale plantei. Pentru a o prepara, pune într-un borcan cu filet 20 g de frunze de leurdă, tocate mărunt, și 100 ml de alcool, între 65 și 95 de grade. Lasă amestecul la macerat aproape 30 de zile, într-un loc ferit de lumină și răcoros. În tot acest timp, amestecă-l regulat.

Picăturile pot fi consumate în alimente sau băuturi, precum ceai, iaurt și lapte. Se administrează cu prudență de către persoanele cu sensibilitate gastrică și de către cele care urmează un tratament cu anticoagulanete. În general, tincturile nu sunt recomandate femeilor însărcinate și celor care alăptează.

@shutterstock



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg