Poluarea poate modifica mirosul florilor, spun rezultatele unui studiu

13 februarie 2024   Curiozități

Mirosul plăcut al florilor de grădină ne relaxează și ne induce emoții pozitive, dar știai că poluarea ne-ar putea lăsa fără această plăcere a vieții? Cel puțin asta dezvăluie rezultatele unui studiu. 

Suntem sensibili la mirosurile florale, iar prezența aromelor plăcute contribuie semnificativ la starea noastră de bine. Dar, pentru a ne bucura pe termen lung de mirosurile florilor noastre preferate, este necesar să acordăm atenție impactului pe care poluarea atmosferică îl are asupra mediului înconjurător și să luăm măsurile potrivite!  

Citește și: Cum poate fi afectată sănătatea oaselor de aerul pe care îl respirăm. Poluarea, nocivă pentru spate! 

Ce spune știința 

Poluarea are impact negativ asupra sănătății umane și a ecosistemelor, iar un studiu, realizat de către oamenii de știință de la Universitatea din Washington și publicat în revista „Nature‟, dezvăluie că inclusiv ar putea modifica mirosul florilor pe timp de noapte. Mai exact, substanțele chimice găsite în combustibilii fosili interferează cu procesul de polenizare și schimbă mirosul unei flori. 

Și, în timp ce acest lucru ar putea să nu ne influențeze semnificativ viața, deoarece ne-am putea obișnui cu lipsa mirosurilor florale, efectul asupra insectelor - care nu mai pot localiza florile pe timp de noapte - este îngrijorător, spun experții: 

„Poluarea cauzată de activitatea umană modifică compoziția chimică a mirosului de citrice în măsura în care polenizatorii nu o mai pot recunoaște și nu mai pot răspunde la ea‟, a declarat cerctătorul Jeff Riffell, potrivit „New York Post‟. 

Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au descoperit că nitrații, cunoscuți sub numele de NO3, se află în spatele acestui fenomen care maschează mirosul plantelor. Aceste substanțe provin din gaze, cărbuni, centrale electrice și alte surse de energie și surse naturale. Iată ce a mai declarat cercetătorul:  

„NO3 reduce „calea‟ spre o floare - cât de departe poate călători (o insectă) spre parfumul ei și cât de repede poate atrage un polenizator înainte ca acesta să se descompună și să nu mai fie detectabil.‟ 

Vezi și: Unde se respiră cel mai curat aer din Europa. Concluziile unei cercetări recente 

Oamenii de știință au dezvăluit că sunt necesare multe cercetări care să verifice și impactul poluării asupra mirosul florilor pe timp de zi, deoarece lumina soarelui ar putea inhiba nitrații. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe