Vrei să ai hortensii albastre sau roz? Le poți schimba culoarea foarte ușor. Iată cum!

Știai că hortensiile din grădina ta își pot schimba culoarea? Acest efect depinde de pH-ul solului în care trăiesc. Te învățăm cum să obții hortensii albastre sau roz!

image

Luminoase și delicate, hortensiile sunt flori care vin într-o gamă largă de culori, precum roz, albastru, roșu, mov și inclusiv alb. Dar știai că le putem schimba culoarea după bunul plac? În special anumitor tipuri de hortensii, precum Hydrangea macrophylla și Hydrangea serrata, scrie „House Digest‟.  Acest lucru este posibil, deoarece nuanța florilor de hortensii este determinată de pH-ul solului în care trăiesc, iar odată cu modificarea pH-ului se schimbă și culoarea.

Citește și: Greșeli de grădinărit care afectează florile. Evită-le și bucură-te de o grădină frumoasă! 

De ce se poate modifica nuanța hortensiilor 

În soluri acide (cu un pH între 5 și 5,5), hortensiile dezvoltă flori albastre sau mov, în timp ce în solurile alcaline (cu un pH între 6,5 și 7) se produc flori roz sau roșii, iar solurile cu pH neutru (de aproximativ 6 și până la 6,5) vor duce adesea la nuanțe de violet sau lavandă. Acest lucru se datorează conținutului de aluminiu din sol, care influențează absorbția nutrienților de către plante, informează sursa menționată. 

Dacă îți dorești să schimbi culoarea hortensiilor din grădina ta, cele mai mari șanse sunt când faci trecerea de la hortensii roz la hortensii albastre sau invers.

Sfat: Înainte să faci orice ajustare a pH-ului, este recomandat să faci un test de sol, pe care îl găsești în magazinele de grădinărit. Testarea solului îți va oferi informații prețioase despre nivelul actual al pH-ului și despre compoziția nutrienților. 

Citește și: Cafeaua, secretul unei grădini frumoase. Te ajută inclusiv să ai hortensii superbe! 

Cum poți schimba culoarea hortensiilor

Pentru a obține hortensii albastre, poți să folosești sulfat de aluminiu sau acid sulfuric, agenți care ajută la scăderea pH-ului solului. Ideal este să aplici aceste substanțe în sol la începutul primăverii sau toamna. Pe de altă parte, pentru a obține hortensii roz, poți să utilizezi var, cenușă de lemn sau bicarbonat de sodiu. Aceste substanțe cresc nivlul pH-ului, făcând solul mai alcalin, ceea ce ajută la obținerea nuanței de roz. Obținerea nuanțelor de violet sau lavandă necesită echilibrarea condițiilor de sol acid și alcalin. Ajustările pot fi făcute folosind tratamente speciale. 

În cele din urmă, reține că schimbarea culorilor necesită timp și efort. Poate dura câteva luni sau chiar un întreg sezon pentru a obține rezultate vizibile. 

Sursă foto: Shuttestock  



Recente

Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg