Strănuți când te uiți la soare? Care este explicația acestui fenomen
De cele mai multe ori, când te uiți la lumina puternică a soarelui, îți vine rapid să strănuți. Se pare că nu ești singura persoană, pentru că specialiștii au găsit explicația din cauza căreia se întâmplă acest fenomen straniu.
Strănutul este un act reflex, provocat, de obicei, de o iritație aflată la nivelul nasului. De cele mai multe ori, când nu poți să strănuți, cei din jur te îndeamnă să privești câteva secunde la lumina solară, iar strănutul se produce brusc. Poate de aceea, gestul acesta este frecvent în rândul populației, iar în spatele său există o explicație științifică. Iată care este!
Citește și: Curiozități despre strănut. De ce nu putem strănuta niciodată cu ochii deschiși
Motivul pentru care strănuți când te uiți la soare
Explicația pentru care ți se întâmplă să strănuți brusc în momentul când te uiți la soare este destul de simplă. Strănutul este declanșat de un nerv cranian, cunoscut sub numele de nerv trigemen, responsabil și de strănutul în cazul alergiilor și răcelilor. Motivul pentru care lumina poate produce un strănut (sau mai multe) constă în faptul că nervul trigemen este foarte aproape de nervul optic.
Vezi și: Mituri despre alergii, demontate de specialiști. Mierea combate, cu adevărat, rinita alergică?
Acest gest se numește „reflex de strănut fotic‟, deorece lumina puternică declanșează strănutul în locul alergenilor sau în locul virusurilor care provoacă răceala. Se spune că această acțiune are o componentă genetică, iar dacă apare în familia ta, cel mai probabil și tu o moștenești.
Cum oprești strănutul la lumina puternică
Vestea bună este că acest fenomen nu este deloc dăunător pentru sănătate, iar dacă acest lucru ți se întâmplă regulat, tot ce trebuie să faci este să ții alergiile la distanță, care pot crește reflexul de strănut.
De asemenea, pălăria de soare îți poate fi benefică, iar ochelarii de soare de culoare închisă, de asemenea.
Sursă foto: Shutterstock