Motivele pentru care îţi curge nasul doar dimineaţa, după trezire. Ce boli sunt indicate de acest simptom?
După o noapte de odihnă, te aştepţi să te simţi înviorat şi să fi gata pentru o nouă zi, dar primul lucru pe care îl faci este să strănuţi şi să cauţi o batistă pentru a-ţi sufla nasul. Află de ce se întâmplă acest lucru şi ce poţi face pentru a scăpa de şerveţele măcar până la instalarea sezonului rece!
Deja ai şerveţelele pregătite pentru a-ţi sufla nasul dimineaţa, după trezire, pentru că a devenit un obicei să-ţi începi ziua astfel? Nu înseamnă neapărat că ai răcit, dar ai putea suferi de alergii. De pildă, în SUA, 40% din populaţie suferă de alergii, cunoscute şi sub numele de rinită alergică, care se pot agrava noaptea, ducând la un somn de proastă calitate. Rinita alergică afectează şi 35% dintre europeni, respectiv 25% dintre români. Mai mult, potrivit unui sondaj, 74% dintre americani sunt expuşi la cel puţin 3-6 alergeni pe noapte.
Alergenii din dormitor îţi pot provoca secreţiile nazale apoase
Sunt lucruri care ne ajută să avem un somn odihnitor, dar care ar putea să provoace problemele nazale induse de alergeni. De exemplu, în dormitor ar putea să existe acarieni care îţi provoacă reacţii alergice. Există modalităţi de a scăpa de aceşti alegerni. Începe prin a spăla toate aşternuturile săptămânal în apă fierbinte şi de a pune o husă rezistentă la praf peste saltea şi perne. Şi perdelele ar putea fi acoperite de acarieni, astfel încât utilizarea jaluzelelor te poate ajuta. Dacă ai covoare, utilizează un aspirator cu filtru HEPA care reţine particulele fine de praf,special creat pentru persoane cu astm bronşic şi alergii.
Polenul ar putea intra şi în dormitor, inclusiv prin intermediul filtrelor de aer condiţionat, în lunile mai calde, astfel încât deschiderea ferestrelor poate ajuta la reducerea polenului. S-ar putea să existe şi mucegai în casă iar acesta ar putea să-ţi provoace probleme de respiraţie pe parcursul nopţii. De asemenea, dacă ai un animal de companie cu blană, este posibil ca acesta să fie sursa alergiei tale. Poţi diminua căderea şi împrăştierea prin casă a părului acestuia prin spălarea frecventă a blăniţei lui cu un şampon antialergic.
Şi hormonii pot fi de vină
În cazul femeilor, îndeosebi la cele însărcinate sau aflate la menstruaţie, hormonii pot influenţa apariţia unor probleme ca înfundarea nasului. 39% dintre femeile însărcinate suferă de rinită care poate fi redusă prin exerciţii, folosind benzi respiratorii pentru nas şi curăţând nasul cu apă de mare în fiecare seară, înainte de a merge la culcare.
Boala de reflux gastroesofagian poate crea secreţii nazale matinale
În unele cazuri, nu există nimic exterior care să-ţi afecteze respiraţia în timp ce dormi. De vină pot fi schimbările din propriul corp. De exemplu, boala de reflux gastroesofagian ar putea fi motivul. Chiar dacă este, în primul rând, o afecţiune digestivă, o parte mică din sucul gastric poate ajunge în pasajele nazale în timpul somnului. Pentru a preveni această problemă, pune câteva perne sub cap, pentru a dormi cu partea superioară a corpului la un nivel mai ridicat decât partea inferioară. În plus, renunţă la gustările pe care le iei seara târziu şi la pijamalele ceva mai strânse în talie.