Pentru o piele frumoasă și articulații sănătoase, consumă aceste alimente!

16 noiembrie 2023   Ghid de viață

Ca să beneficiezi de o piele frumoasă și de articulații sănătoase, este important să adaugi în alimentația ta mai multe surse naturale de colagen. De aceea, îți prezentăm câteva opțiuni care conțin această proteină extrem de benefică pentru sănătatea ta.

Colagenul este o proteină estențială în organism, care se găsește în piele, oase, mușchi, tendoane și alte țesuturi conjuctive. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, colagenul se descompune și devine mai greu pentru corp să producă mai mult. Odată cu reducerea colagenului, tenul îmbătrânește mai repede, ridurile se accentuează, tonusul muscular dispare, iar elasticitatea articulațiilor se diminuează. De aceea, este necesar să suplimentăm aportul său, în special după vârsta de 30 de ani. Pentru a preveni carențele, consumă mai des alimentele enumerate mai jos!   

Citește și: Fără botox pentru Salma Hayek! Ingredientul care îi menține pielea tânără 

Surse alimentare de colagen 

O sursă naturală de colagen este peștele, în special somonul, tonul, hamsiile și sardinele. Consumă cu încredere și fructe de mare, deoarece și acestea te ajută să rămâi tânără! Pe lângă pește și fructe de mare, nu uita să pui în coșul de cumpărături și citrice, precum: portocale, lămâi, mandarine, grepfrut și lime! Acestea sunt bogate în vitamina C, care ajută la sintetizarea colagenului. La fel și fructele de pădure, cum sunt: căpușunile, zmeura, afinele, murele și merișoarele, dar și unele legume, respectiv broccoli, varză kale și ardei roșu. În plus, ciupercile conțin prolină, un aminoacid care ajută la producția de colagen.

Vezi și: Uite cum îți afectează lumina albastră pielea și află cum te protejezi! 

Răcitura este o sursă bună de colagen 

O sursă bogată de colagen este ciorba de oase sau bulionul, așa cum mai este cunoscută. La fel și răcitura (sau „piftia”), un aperitiv tradițional care se servește în perioada sărbătorilor de iarnă. Răcitura poate fi inclusă în meniul obișnuit, deoarece este o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale și conține puține calorii, mai ales dacă este făcută din curcan. Pe lângă ciorbă și răcitură, consumă și fasole, deoarece această leguminoasă susține producția de colagen! La final, îți recomandăm să incluzi în meniul tău albuș de ou și brânză cottage.   

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe