Ce să știi despre milia, punctele de grăsime de sub piele

Nu sunt nici coșuri, nici lipoame, însă ne strică aspectul și ne îngrijorează. Sunt oare periculoase aceste mici chisturi albicioase care ne apar pe față?

image

Se numesc, în termeni medicali, „milium‟, dacă e unul singur (lucru puțin probabil), sau „milia‟, dacă sunt mai multe puncte de grăsime, și apar, de obicei, pe nas, frunte și obraji. Milia ia naștere atunci când keratina – acea proteină din celulele țesuturilor pielii, ale firelor de păr sau ale unghiilor – este blocată sub piele, când tenul își pierde capacitatea naturală de-a se exfolia, lucru posibil odată cu înaintarea în vârstă.

Ce sunt și cine poate face

Totuși, aceste puncte albe pot apărea la orice vârstă, chiar și la nou-născuți. De fapt, studiile ne demonstrează că cele mai multe cazuri de milia se găsesc în rândul bebelușilor. Nu mai puțin de 40% dintre copii se nasc cu puncte de grăsime sub piele! În cazul celor mici, ei scapă de „bubițe‟ în câteva săptămâni și nu trebuie intervenit în niciun fel pentru acest lucru. Adulții, însă, trebuie să ia anumite măsuri pentru a-și recăpăta tenul lipsit de imperfecțiuni.

Citește și Cum să scapi de grăsimea de la nivelul feței. Sfaturile simple ce te vor ajuta

A nu se confunda cu „acneea copilului‟

Nu dor și nu ne mănâncă, însă deranjează atât estetic, cât mai ales când se înroșesc și se irită de la frecatul cu așternuturi mai dure sau cu hainele apretate. Oricum ar fi, toată lumea își dorește să scape de aceste mici umflături albe sau gălbui atunci când le apar pe față, mai exact pe buze, pleoape sau obraji. În cazuri mai rare, pot apărea și pe torace sau chiar în zona genitală. Denumite adesea, în mod eronat, „acneea copilului‟, aceste puncte de grăsime pot fi confundate cu „perlele Epstein”, care sunt niște chisturi mici alb-gălbui apărute pe gingiile sau gura unui nou-născut. Ca să ai un diagnostic corect, apelează la un dermatolog, care-ți va indica cu precizie cauza apariției inesteticelor bubițe și un eventual tratament. Bebelușii se pot naște cu milia, pe când copiii mai mari și adulții fac așa ceva în urma unei agresiuni asupra pielii. Expunerea prelungită la soare poate produce puncte de grăsime, cremele cu steroizi au același efect, arsurile, dermabraziunea și bășicile sau erupțiile cauzate de diverse boli de piele sau de contactul direct cu iedera otrăvită duc la apariția micilor chisturi albicioase.    

Soluții de tratament

Pentru bebeluși, nu e nevoie de tratament. Milia va dispărea de la sine în câteva săptămâni. În cazul copiilor mai mari sau al adulților, poate dura câteva luni bune până când vor scăpa de punctele de grăsime. În tot acest timp, dacă ai un disconfort crescut din cauza lor, există diverse tratamente precum crioterapia, cea mai des folosită metodă de înlăturare a punctelor de grăsime, în care nitrogenul lichid folosit va îngheța, pur și simplu, milia. De asemenea, se pot goli chisturile de conținut cu ajutorul unui ac steril sau aplicând pe ele creme cu vitamina A, care exfoliază pielea. În disperare de cauză, se poate apela și la peeling-uri chimice, care înlătură celulele moarte de pe ten, lăsând la vedere un strat nou și frumos al pielii, la tratamente cu laser sau cu căldură extremă. La fel de eficientă este și cauterizarea chirurgicală a chisturilor cu grăsime.

Vezi și Aceste măști din ingrediente naturale te scapă de punctele negre!

Bine de știut!

Anumite ingrediente din produsele cosmetice pot produce milia. Dacă ai tenul sensibil, evită orice are în componență parafină și petrol. Și lanolina crește riscul apariției punctelor de grăsime. 

@shutterstock



Recente

Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg