Şi-a salvat fiul cu celulele stem de la băiatul mai mic

21 septembrie 2024   Ghid de viață

Mamele găsesc mereu puterea de a lupta pentru copiii lor, chiar dacă se simt sfâşiate pe interior. Diana Carp din Braşov o demonstrează, iar povestea ei vorbeşte despre traumele pe care autismul le-a provocat ei şi familiei, dar şi despre cum a depăşit toate obstacolele pentru a-şi vedea copilul sănătos.

Pentru mulţi părinţi pare ceva obişnuit să-ţi laşi copiii la locul de joacă de la mall în timp ce ei merg la cumpărături. Pentru Diana Carp era ceva de neimaginat în urmă cu câţiva ani. În mall, sunt o mulţime de stimuli care îl agitau pe băiatul ei mai mare, Denis. Se aștepta ca el să lovească  un alt copil sau să plângă. „Toate aceste scene se petreceau, de multe ori, în societate, iar oamenii criticau spunând că nu e educat. Ajungi să vrei să nu mai ieși din casă‟, îşi aminteşte Diana. După ani de terapie, teste, evaluări periodice de la primirea diagnosticului de autism, părinţii lui Denis au avut curajul de a accepta folosirea celulelor stem recoltate la naşterea celui de-al doilea băiat al lor pentru a ameliora simptomele primului născut.

Trei ani de la terapia care i-a redat sănătatea

Acum, Denis are o viață normală. Ajuns la aproape 10 ani, merge singur cu autobuzul la școala de vară, la cursuri de dansuri populare. „Este un copil care și-a făcut prieteni la școală, învață bine, are un comportament adecvat în societate‟, a povestit mama lui. Privind în urmă, îşi aminteşte cum parcă s-a rupt ceva în sufletul ei când directoarea grădiniţei i-a spus că ar fi mai bine să-l înscrie la o şcoală specială. Încă o mai bântuie emoţiile din acea perioadă și nu ştie cum a reușit să le învingă, după cum ne-a spus: „Te obișnuiești cu greul. Eu am realizat prin ce am trecut abia când s-a sfârșit, copilul s-a recuperat. După trei ani de terapie comportamentală, chiar şi patru ore pe zi, şase zile pe săptămână, am ajuns cu băiatul la Duke University din America, Carolina de Nord, unde am făcut un tratament cu celule stem. Totul s-a putut realiza cu ajutorul clinicii Regina Maria unde aveam celulele stem stocate la naștere‟.

Fratele mai mic i-a schimbat total viaţa

La vârsta de patru ani, Denis pronunţa doar câteva cuvinte, iar un logoped a îndemnat-o pe Diana să ceară sfatul unui neurolog, pentru că băiatul evita contactul vizual. A primit un diagnostic de tulburare de spectru autist (TSA), urmat de ani grei de teste şi şedinţe de terapie ABA. În anul 2019, un articol despre eficienţa terapiei cu celule stem în tratarea autismului a schimbat pentru totdeauna traiectoria familiei lui Denis. Diana a decis să folosească celulele stem recoltate la naşterea celui de-al doilea copil. Din fericire, fraţii au fost compatibili, iar în aprilie 2019, s-a făcut terapia cu celulele stem, o procedură asemănătoare unei transfuzii de sânge care a durat circa o oră. „Nu ne-au garantat nimic. Rezultatele diferă în funcție de fiecare individ. La noi, Denis are un IQ de 130, o inteligență cum doar 13% din populație are. Pot spune, după părerea mea, că e recuperat în proporţie de peste 90%‟, a spus Diana.

„Sunt o mamă fericită astăzi‟

După coşmarul prin care a trecut, Diana vrea să le transmită tuturor părințiilor care încă trec printr-o  situație asemănătoare că sunt puternici, sunt eroi și unica șansă pe care copiii lor o au pe lume: „Sunt o mamă fericită astăzi, dar n-am uitat ce am trăit. E o durere fără margini să ai copilul bolnav și faci orice e posibil pentru recuperarea lui‟.

@arhivă

Mai multe