Semne timpurii de autism la copii sau cum se poate manifesta afecțiunea

Anumite semne timpurii de autism sunt mai frecvente decât altele, motiv pentru care este importantă cunoașterea lor. Cu cât un copil primește mai devreme un diagnostic și are acces la terapie, cu atât va fi mai bună evoluția lui! 

image

Autismul este o tulburare care afectează dezvoltarea capacității intelectuale și adaptive a unei persoane. Această afecțiune influențează modul în care persoana diganosticată interacționează cu ceilalți, cum percepe și procesează informațiile din lumea înconjurătoare. 

Autismul poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar adesea poate fi observată în perioada de dezvoltare a copilului. În general, simptomele apar în primii doi ani de viață - unele sunt nonverbale (gesturi, expresii faciale sau atingeri), în timp ce altele se manifestă prin cuvinte. Intervenția timpurile pentru această tulburare este esențială, motiv pentru care recunoașterea semnelor timpurii la copiii mici este importantă. Îți prezentăm o parte dintre ele. 

Semne ale autismului la cei mici  

Așa cum personalitățile celor diagnosticați cu autism sunt diferite, le fel sunt și semnele. Printre cele mai frecvente se află:

  • Copil între 12 și 24 de luni: Nu interacționază cu tine (nu se întoarce când îi strigi numele, chiar și după ce îl repeți de multe ori), nu prezintă nicio reacție (sau puțin) la expresiile feței tale sau la zâmbetul tău. În mod similar, dacă încerci să îi arăți un obiect, nu își îndreaptă atenția spre el. 
  • Copil de 2 ani: Încă nu vorbește și nici nu încearcă să îți atragă atenția altfel (prin gesturi sau expresii faciale), nu face contact vizual și nu dă semne că îi place să se joace. 
  • Copil de 3 ani: Nu îi place să interacționeze cu alți copii de vârsta lui și nu are expresiile faciale adecvate. S-ar putea să îi placă să se joace doar cu o parte dintr-o jucărie, cum ar fi doar să învârtă roata unei mașini sau să nu fie stimulat deloc de jocuri. 

Citește și: Celebrități diagnosticate cu tulburări de spectru autist. Cum le-a afectat abilitatea de a juca sau cânta? 

De asemenea, alte simptome comune pot fi:

  • Trece rapid de la o stare la alta și de la o activitate la alta;
  • Găsește confort în rutină;
  • Poate fi obsedat de câteva activități specifice, făcându-le în mod repetat; 
  • Repetă exact ceea ce spun alții, dar fără să înțeleagă sensul cuvintelor;
  • Își exprimă reacțiile prin sunete, în loc de cuvinte, cum ar fi prin țipete, cu diferite intensități. Totodată, poate prezenta o sensibilitate la sunetele puternice; 
  • Se leagănă sau bate din mâini pe o perioadă lungă de timp.

Autismul este o afecțiune frecventă, prin urmare, examinarea unui pediatru poate fi utilă în cazul în care bănuiești prezența ei. Pe de altă parte, amintește-ți că fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm și nu te stresa la orice semn minor!

Sursă foto: Shutterstock