Naştere prematură. Şi-a îmbrăţişat copilul acasă după 101 de zile

Nimic nu prevestea o naştere prematură pentru băieţelul unei mămici din Bucureşti, cu atât mai puţin ca toate complicațiile asociate prematurităţii să-l ducă la doar 2% şanse de supravieţuire. Credinţa părinţilor şi hotărârea medicilor au împins procentajul la 100%.

image

Alexandra Bontic (33 de ani) a avut o sarcină uşoară. N-a avut nici măcar obişnuitele greţuri sau schimbări bruşte de dispoziţie. Odată depăşite 28 de săptămâni, fără să-şi dea seama, ea şi familia s-au trezit într-un carusel incredibil cu multe încercări pentru bebeluşul pe care-l aşteptau cu atâta nerăbdare. Povestea ei, alături de a altor nouă mămici face parte dintr-o mişcare numită #estimaiputernicadecatcrezi care şi-a propus să încurajeze femeile şi mamele.

A născut de urgenţă după un control banal

Când o întrebi care este povestea copilului ei, pe care l-a numit David, Alexandra este puţin reţinută: „David este un copil născut prematur, cu mai multe probleme de sănătate, cu mai multe complicații pe care le-a dezvoltat pe parcursul șederii lui la terapie intensivă. A fost internat 101 de zile, trei luni și jumătate.‟.

A trecut prin atâtea ca mamă şi parcă n-ar mai vrea să le retrăiască povestind despre ele. A încercat să lase în urmă ceea ce a fost şi să privească doar înainte, cu un zâmbet larg pe chip. Numai lacrimile din ochi trădează durerea celor petrecute. Îşi aminteşte cum, abia intrată în luna a şaptea de sacină, a mers ca de obicei la un simplu control de rutină.

Spre surprinderea ei, medicul Hadi Rahimian, care îi urmărea evoluţia bebeluşului, a descoperit că inima lui bătea mult prea repede, ceea ce îi punea viaţa în pericol. Pe loc, s-a decis atunci intrarea în cezariană de urgenţă. Cum plămânii micuţului nu avuseseră vreme să se dezvolte suficient de bine, a fost intubat imediat după venirea lui pe lume. A avut nevoie de îngrijiri complexe în secţia de terapie intensivă neonatală a Spitalului Băneasa Regina Maria.

S-a simţit „foarte vulnerabilă şi neputincioasă‟

Când s-a apropiat de incubatorul în care se afla David şi i-a văzut trupuşorul atât de firav, acoperit de fire şi tuburi în locul sărutărilor şi braţelor ei calde, Alexandra s-a simţit „foarte vulnerabilă şi neputincioasă‟. În acelaşi timp, a descoperit în ea „o putere imensă‟ de a face orice pentru puiul ei. Alexandra nu s-a aşteptat nicio clipă să nască mult mai devreme decât era preconizat. De aici şi şocul foarte mare pe care l-a avut când a fost pusă în faţa faptului împlinit. S-a simţit complet luată pe nepregătite fizic şi psihic.

image

A găsit sprijinul de care avea nevoie în iubirea şi curajul soţului, dar şi în atenţia personalului medical. Neonatologul Cătălina Iordan a asigurat-o din primele zile de după naştere: „Doamnă Bontic, să ştiţi că noi avem grijă de el ca şi cum ar fi copilul nostru‟. Nu au încetat nicio clipă să caute soluţiile potrivite nu numai pentru a-l salva, ci şi pentru a avea o viaţă normală.

Au ales o terapie revoluţionară

La o lună şi jumătate de la naştere, starea lui David s-a deteriorat. Pentru mama lui a fost cea mai dificilă perioadă: „Eram sunată în afara programului în cazul în care apărea o problemă gravă. Mi s-a spus că David nu este bine și acelea au fost cele mai grele momente, în care nu știam care va fi deznodământul și dacă va ajunge acasă.‟.

Atât Alexandrei, cât şi soţului li s-a explicat ce rezultate extraordinare au fost obţinute cu ajutorul terapiei cu celule stem la un alt băieţel salvat în anul 2020 şi că această terapie este singura soluţie salvatoare şi pentru David. Cum optaseră la naştere pentru recoltarea de celule stem, au putut apela la terapia propusă.

image

Specialiştii biologi au decongelat două tuburi de cordon ombilical şi au recoltat celule stem mezenhimale. Au obţinut în laborator nu mai puţin de 20 de milioane de celule salvatoare care i-au fost administrate în doua doze lui David. Spre bucuria tuturor, după doar 14 zile de tratament cu celule stem, nu a mai fost nevoie de ventilaţie mecanică.

Acasă, după aproape patru luni de terapie intensivă

După 101 de zile de la naştere, David a plecat acasă alături de părinţii lui. Ziua aceea a fost cea mai fericită din viaţa Alexandrei, care ne-a mărturisit ca a fost magic să-l vadă că se simte bine. „A fost un moment foarte liniștitor, primul pas în a te simți cu adevărat mamă‟, îşi aminteşte ea.

image

În septembrie 2022, David şi-a aniversat primii doi ani din viaţă. Creşte spectaculos, este vesel şi plin de viaţă. Privind înapoi, mămica îşi dă seama care a fost sursa puterii ei: „Am găsit o cale spirituală de a ajunge la el, pentru că trebuie să-i inspir prin calea aceasta să fie puternic.

A fost nevoie de foarte multă putere, pentru că am avut nevoie de foarte mult sprijin, de terapie, de intervenții chirurgicale, ceea ce a fost destul de greu de îndurat, dar el a fost foarte puternic și mi-a dat și mie putere.‟.

image

Sfat pentru părinţii de prematuri

„Puiul lor le va transmite destulă putere, cât să poată să treacă peste toate, mai ales mamele, cu toate că au momente în care cred că nu mai fac față.‟

FOTO: Shutterstock