Alimente pe care cardiologii nu le recomandă. Evită-le și ai grijă de inima ta!

6 martie 2023   Lifestyle

Să ai grijă de sănătatea inimii tale nu este deloc o sarcină ușoară - pe lângă exercițiile fizice regulate, adoptarea unor obiceiuri bune în stilul de viață și controalele medicale periodice, este necesară și o dietă sănătoasă. Ce alimente trebuie să eviți pentru a-ți menține inima sănătoasă?

Pentru a-ți proteja inima, este să introduci în dieta ta câteva alimente care o ajută să fie sănătoasă, așa cum sunt: nucile, peștele, avocado, ovăzul, ciocolata neagră sau fructele de pădure. 

Citește și: Dieta pentru o inimă sănătoasă. Ce alimente să consumi zilnic

La polul opus, pe lista alimentelor „interzise‟, se află mâncărurile bogate în grăsimi. Acestea pot crește nivelurile de colesterol, care îngreunează circulația sângelui și funcționarea corectă a inimii. În categoria mâncărurilor grase intră cartofii prăjiți, care sunt pregătiți adesea într-o cantitate mare de ulei. De obicei, cartofii prăjiți conțin și multă sare, despre care știm că, dacă este consumată în exces, crește riscul de boli de inimă și de accidente vasculare cerebrale. Nici chipsurile nu sunt recomandate, deoarece acestea conțin grăsimi saturate și multă sare. Totuși, dacă ai poftă de cartofi, încearcă-i pe cei fierți sau pe cei pregătiți la cuptor! Cartofii dulci reprezintă o variantă sănătoasă. 

Mezelurile sunt dăunătoare pentru inimă, iar asta, mai ales, din cauza cantității mari de sare. De obicei, mezelurile conțin de 11 ori mai multă sare decât carnea pregătită în casă, dar și mulți aditivi. Mare atenție, deoarece multă sare conțin și alimente ca: murături, sos de soia, conserve, hot dog sau măsline!

Nici lactatele grase nu sunt bune pentru inimă, deoarece au în compoziție grăsimi saturate, care cresc nivelul de colesterol și șansele de a dezvolta boli de inimă. Totuși, nu este nevoie să renunți în totalitate la brânză, ci să alegi variantele light și să le consumi cu moderație!

Citește și: Intoleranța la lactoză. Ce este și cum se tratează deficitul de lactază 

Nocive pentru sănătatea inimii sunt și sucurile carbogazoase, care nu îi aduc organismului un aport de vitamine și minerale. Mai mult, o singură cutie cu suc poate să conțină până la 10 lingurițe de zahăr, despre care se știe că poate crește riscul de boli cardiace. Deși par a fi sănătoase, bogate în zahăr sunt și alimentele din comerț, precum: batoanele de cereale tip granola, sosurile pentru mâncăruri și salate (ketchup, pesto, muștar, pastă de tomate, sosurile pentru pizza sau paste etc.), supele instant, cafeaua cu topping, fresh-urile de fructe, pâinea albă, covrigii și biscuiții.  

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe