Intoleranţa la lactoză. Ce este şi cum se tratează deficitul de lactază

Intoleranţa la lactoză  Ce este şi cum se tratează deficitul de lactază jpeg

Este incapacitatea organismului de a absorbi lactoza din alimente. E cauzată de lipsa enzimei lactază din sistemul digestiv. O persoană cu problema asta nu va digera totalmente zahărul din lapte şi lactate. Apare balonarea şi, apoi, diareea.

Intoleranţa la lactoză

Lactaza e o enzimă produsă de mucoasa intestinului subţire. Enzimele sunt proteine care produc reacţii chimice în corp. Dacă nu ai suficientă lactază, lactoza nu se absoarbe. Trece în colon şi apar simptomele intoleranţei la lactoză.

Nu e ceva periculos, ci doar inconfortabil. Trebuie să aveţi o alimentaţie atentă şi să evitaţi lactatea. Lactoza se poate găsi în: laptele mamiferelor (oi, vaci, capre etc), lactate, unii biscuiţi, ciocolată sau produse pe bază de cereale.

Lactoza e o sursă de energie valoroasă. Ajută la absorbţia mineralelor (calciu sau magneziu). 75% din adulţii din lume au o cantitate de lactază scăzută la vârsta adultă. Intoleranţa la lactoză poate fi blândă sau severă.

Simptome intoleranţă la lactoză

Apar în 30 minute - 2 ore de la consumul de produse cu lactoză:

crampe abdominale balonare diaree senzaţie de vomă flatulenţă greaţă dureri stomacale

Aceste simptome sunt caracteristice şi pentru sindromul intestinului iritabil sau intoleranta la proteinele din lapte (o reacţie alergică la proteinele din lapte de vacă).

Simptome intoleranţă la lactoză - copii

  • Scaune moi si emisie de gaze, in special dupa consumul de alimente care contin cantitati mari de lactoza
  • Diaree apoasa cu emisie de gaze
  • Balonare, flatulenta, greata
  • Dureri abdominale generalizate si crampe
  • Eruptii cutanate si raceli frecvente

Diagnosticare intoleranţă la lactoză

Testul de toleranţă la lactoză

Pacientul bea un lichid cu lactoză. La 2 ore după, se fac mai multe teste pentru măsurarea nivelului glicemiei. Dacă nu creşte, se deduce că organismul nu a digerat şi procesat lichidul pe bază de lactoză. Pacientul e intolerant dacă nivelul zaharului a crescut foarte încet sau deloc.

Testul hidrogenului expirat

Pacientul bea un lichid cu lactoză multă, apoi se măsoara cantitatea de hidrogen din aerul expirat. Se calculează la intervale fixe, regulate. În mod normal, trebuie să fie o cantitate relativ mică de hidrogen. Dacă lactoza nu e asimilată, va fermenta în intestin şi cantitatea de hidrogen eliminată e mai mare.

Testul acidităţii scaunului

Se calculează acidul din intestinul gros. Este testul pentru nou-născuţi şi copii. Intoleranţa se vede dacă scaunul conţine cantităţi mari de acizi graşi. Aceştia se formează în urma interacţiunii dintre bacteriile din colon şi lactoza nedigerată.

Tratare intoleranţă la lactoză

Nu există tratamente care o vindecă. Se pot ameliora simptomele prin alimentaţie. Este important să consultaţi un specialist.

Tratament intoleranţă la lactoză - copii

Reducerea aportului de lactate

Suplimentarea alimentatiei cu alti nutrienti bogati in proteine, calciu si vitamina D

Administrarea de suplimente enzimatice

Citeşte şi: Ce este cervicita şi cum o tratezi

Alimentatie copii - intoleranta la lactoza

Pentru copii mici cu intoleranta la lactoza - formule de lapte praf fara lactoza. Formula de soia nu este recomandata copiilor sub sase luni (contine hormoni).

Pentru bebelusii alaptati - picaturi pe baza de inlocuitori de lactaza (ajuta organismul sa digere lactoza din laptele matern).

Pentru multi copii, intoleranta la lactoza este doar temporara. Este recomandat ca, la cateva saptamani, sa reintroduci treptat laptele si lactatea.

Citeşte şi: Burta jos în 3 zile. Dieta cu cartofi te ajută să îţi recapeţi abdomenul!

Sursa