Când devin uleiurile esențiale toxice. Ține-le la distanță de cei mici!

10 mai 2022   Lifestyle

Utilizate des în aromaterapie, uleiurile esențiale sunt apreciate pentru efectele de relaxare, de revigorare, dar și pentru efectele calmante. Însă dacă nu sunt utilizate conform instrucțiunilor, acestea pot deveni extrem de toxice. Iată la ce trebuie să fii atent! 

Folosirea uleiurilor esențiale în aromaterapie a crescut foarte mult în ultimii ani. Din păcate și numărul cazurilor de intoxicație cu uleiuri esențiale este în creștere. Fiind atât de concentrate, aceste uleiuri trebuie diluate fie cu un ulei purtător, fie cu apă. Fiecare ulei esențial are o compoziție chimică unică, la care organismul poate reacționa diferit, în urma acțiunii pe piele sau, mai rău, în urma ingerării. 

Când devine toxic uleiul esențial de eucalipt

Acest ulei este unul dintre cele mai folosite, deoarece poate alina răcelile și gripa. Uleiul esențial de eucalipt combate tusea, ușurează respirația și o împrospătează, dezinfectează rănile, ajută la relaxare și, de asemenea, poate alina durerile articulare. Acest ulei se poate pulveriza pe haine sau se poate aplica diluat pe piele. Ține cont că dacă este ingerat, uleiul esențial de eucalipt poate fi extrem de periculos, deoarece poate provoca: greață, vărsături, diaree, dureri de stomac, depresie și tulburări ale sistemului nervos central. De asemenea, nu este indicat pentru femeile însărcinate și nici pentru cele care alăptează. 

Citește și: Ce uleiuri esențiale te ajută să slăbești și cu ce proprietăți puternice câștigi lupta cu grăsimea 

Când devine toxic uleiul esențial de arbore de ceai

Acest tip de ulei este folosit ca remediu casnic pentru afecțiuni ale pielii și pentru căile respiratorii. Conferă alinare inclusiv pentru: vânătăi, arsuri, răceli, tuse și iritații ale gâtului. Cu atât de multe beneficii, nu trebuie să uităm nici de efectele sale adverse. Evită să îl ingerezi! Printre efectele sale adverse se numără: somnolență, halucinații, vărsături și dificultăți de mers.

Când devine toxic uleiul esențial de lavandă

Nicio altă plantă nu te liniștește mai bine decât lavanda. De aceea, această plantă frumos mirositoare este un ingredient des utilizat în aromaterapie. Studiile spun că lavanda poate reduce anxietatea și probleme legate de insomnie, însă poate provoca efecte nocive dacă este inhalată sub formă de ulei esențial, deoarece este un sedativ puternic. Asigură-te că păstrezi acest ulei cât mai departe de copii și de animalele de companie! 

Citește și: Uleiul de lavandă, benefic pentru frumusețe și sănătate 

Când devine toxic uleiul esențial de cuișoare

Uleiul esențial de cuișoare este apreciat mai ales pentru că poate preveni eroziunea dentară și poate ameliora durerile de cap și tensiunea de la nivelul tâmplelor. De asemenea, se spune că poate energiza organismul. Cu toate acestea, când este înghițit, el devine extrem de toxic. Uleiul esențial de cuișoare poate provoca indigestie și inclusiv leziuni hepatice și renale. Ține-l la distanță de cei mici! 

Mare atenţie! Pe lista uleiurilor esențiale care nu trebuie ingerate cu niciun preţ sunt și cele din: scorţişoară, cimbru şi oregano.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe