Binefăcătoarele uleiuri esenţiale! Cât de eficiente sunt pentru uz intern şi când sunt indicate pentru uz extern

1 shutterstock 143649001 jpg jpeg

Utilizate mai des în aromoterapie, pentru efectele calmante, de relaxare sau de revigorare, uleiurile esenţiale au şi proprietăţi terapeutice. Ştiai că din 2.000 de kilograme de petale de trandafiri se extrag doar 450 ml ulei esenţial?

Uleiurile esenţiale se obţin prin distilare sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. Acestea sunt extracte super-concentrate din frunze, ierburi sau chiar scoarţă de copaci. Fiind atât de concentrate, trebuie diluate fie cu apă, fie cu ulei vegetal. Fiecare ulei esenţial are o compoziţie chimică unică, la care organismul reacţionează, la mirosului eliberat ori în urma acţiunii pe piele sau a ingerării lui.

Reduc anxietatea şi stresul

Scopul aromoterapiei este de a activa simţurile, având ca efect o îmbunătăţire a stării de sănătate. Aroma din uleiurile esenţiale stimulează sistemul nervos central, care are ca efect reducerea anxietăţii şi a stresului.

Cum le poţi aplica

Metoda clasică. Este de ajuns să deschizi capacul sticluţei cu ulei esenţial şi să inspiri de câteva ori adânc.

Cu ajutorul difuzorului. Combină două-trei picături de ulei esenţial cu apă şi porneşte difuzorul. Acesta va dispersa particule mici de apă cu ulei în atmosferă, îndeajuns pentru a stimula simţurile. Ai grijă mereu să respecţi proporţiile de ulei şi apă conform specificaţiilor de pe difuzor.

Prin evaporare. Toarnă trei-patru picături de ulei esenţial pe o dischetă demachiantă şi inhalează vaporii.

Inhalarea aburilor. Pune câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbinte. Acoperă capul cu un prosop şi inhalează aburii.

Pe lângă relaxare şi reducerea stresului, aromoterapia are şi alte efecte asupra sănătăţii, precum îmbunătăţirea calităţii somnului, ameliorarea durerilor de cap şi a migrenelor, îmbunătăţirea digestiei şi chiar întărirea imunităţii. Însă, ce uleiuri trebuie să foloseşti pentru aromoterapie? Specialiştii recomandă uleiul de lavandă, cel de eucalipt, fenicul, salvie, lămâie, mentă, muşeţel sau arbore de ceai.

Eficiente în caz de acnee şi leziuni

Uleiurile esenţiale pot fi aplicate şi pe piele, fiind absorbite de organism. Însă, din nou, fiind concentrate, ele nu pot fi aplicate direct pe piele deoarece pot produce iritaţii. Recomandat este să le diluezi cu un alt ulei vegetal, cum ar fi cel de cocos sau de jojoba. Unul dintre cele mai utilizate uleiuri pe piele este cel din arbore de ceai. Are proprietăţi antifungice, antimicrobiene şi antiseptice. Poate fi utilizat în caz de acnee, deoarece usucă leziunile, dezinfectează şi grăbeşte cicatrizarea pielii. Amestecă două picături de arbore de ceai cu două picături de ulei de cocos, pune soluţia rezultată pe o dischetă demachiantă şi masează uşor zona cu acnee. Repetă de două ori pe zi până la dispariţia leziunilor. Uleiul din arbore de ceai este parte şi din tratamentul ciupercii piciorului, metoda de utilizare fiind aceeaşi precum în cazul acneei.

Combat neplăcerile digestive

În ceea ce priveşte utilizarea în scop intern a uleiurilor esenţiale, aici trebuie să ai foarte multă grijă. Sunt puţine uleiurile care pot fi ingerate, întrucât fiind foarte concentrate pot provoca arsuri pe mucoasa orală, pe esofag sau chiar în tractul digestiv. Printre uleiurile care pot fi ingerate se numără cel de busuioc, de dafin, bergamotă, muşeţel, coriandru, fenel, ghimbir, lime şi mentă. Deoarece uleiurile nu se amestecă cu apa, acestea nu pot fi dizolvate, aşadar trebuie ingerate fie cu un alt ulei vegetal sau cu miere. Unele din ele pot fi adăugate şi în preparate, însă cantitatea ingerată nu trebuie să depăşească două-trei picături. Printre beneficiile acestor uleiuri, cum este cel de muşeţel, se numără diminuarea durerilor articulare, reducerea simptomelor provocate de alergii şi calmarea tulburărilor digestive. Atenţie! Uleiurile care nu trebuie ingerate cu niciun preţ sunt cele din arbore de ceai, eucalipt, scorţişoară, cimbru şi oregano.

Bine de ştiut! Optează doar pentru uleiuri în sticluţe închise la culoare.  



Recente

shutterstock 2228997547 jpg
shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg