Ce nu este indicat să faci după ce mănânci. Obiceiurile care provoacă indigestie

3 iulie 2023   Lifestyle

Știai că acțiunile pe care le faci după ce ai servit masa sunt la fel de importante precum alimentele pe care le-ai consumat? Descoperă care sunt acestea și evită-le pe cât posibil! 

Este necesar să alegi cu mare atenție activitățile pe care le faci după fiecare masă. Asta pentru că anumite obiceiuri pot să îți distrugă sănătatea și bunăstarea. De pildă, consumul de alcool este nociv după ce ai mâncat, chiar și în cantități mici, deoarece poate să provoace balonare și disconfort abdominal, scrie „Health Makes You‟. Iată și alte obiceiuri nocive! 

Faci baie 

Nu este bine nici să faci baie după ce ai mâncat. Odată ce ai consumat alimente, temperatura corpului crește, iar apa caldă perturbă procesul metabolic, ceea ce duce la un tranzit lent, indigestie și alte probleme digestive.

Pentru a evita aceste probleme, este necesar ca după masă să aștepți cel puțin 30 de minute și după acest timp să faci duș. 

Citește și: Obiceiuri care pot să dezvolte în timp stări de anxietate. Verificarea telefonului, unul dintre ele 

Te speli pe dinți

Periajul dinților după masă este un alt obicei nociv. Această acțiune poate să deterioreze, în timp, smalțul dinților și poate interfera cu digestia.

La fel ca în cazul dușului, este ideal să aștepți cel puțin 30 de minute după masă pentru a te spăla pe dinți. 

Bei cafea

Consumul cofeinei după masă poate să interfereze cu digestia și totodată poate provoca arsuri la stomac.

Dacă te-ai obișnuit să bei cafea după masă, mai bine optezi pentru o băutură care nu conține cofeină, iar sistemul tău digestiv îți va fi recunoscător. 

Consumi prea multă apă

Apa este esențială pentru menținerea stării de sănătate, dar consumul de multe lichide după masă poate fi nociv. Dacă o să bei multă apă poți dilua enzimele digestive din stomac, și astfel procesul digestiv încetinește.

Recomandarea generală este să bei cel mult un pahar cu apă, cu 30 de minute, înainte și după masă. 

Vezi și: Ai început o nouă dietă? Evită și aceste obiceiuri care îți pot sabota procesul de slăbit! 

Faci sport 

Exercițiile fizice făcute imediat după masă pot provoca disconfort și probleme digestive, precum balonare sau indigestie. De asemenea, te poți confrunta cu dureri de stomac.

Pentru a preveni aceste efecte, mai bine aștepți cel puțin o oră înainte să faci sport. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe