Cum a fost inventat ursulețul de pluș? Are de-a face cu o întâlnire cu un urs real!

7 iulie 2022   Lifestyle

Mulți dintre noi am crescut cu câte un ursuleț de pluș cu care ne-am jucat până s-a rupt pe la cusături sau le-am cumpărat copiilor noștri o astfel de jucărie pe care au îndrăgit-o întreaga lor copilărie. Însă cum a fost creat primul ursuleț de pluș?

Ursulețul de pluș se vinde ca pâinea caldă de Ziua Îndrăgostiților la americani, ca simbol al iubirii, există felicitări cu astfel de jucării simpatice ce țin în brațe câte o inimă roșie peste tot prin lume. Un astfel de animăluț plușat este o jucărie clasică de care nimeni nu se satură, existând colecționari înrăiți de ursuleți de plus oriunde în lume.

The Chicago Tribune susține că nu mai puțin de trei țări pretind că ei au inventat ursulețul de pluș. Unii susțin că denumirea în engleză – „teddy bear” – provine chiar de la președintele Theodore Roosevelt, un amator de aventuri în natură, care a avut, în 1902, în Mississippi, o întâlnire interesantă cu un urs real.

Președintele american se afla la vânătoare de urși și, conform celor spuse de National Park Service, Roosevelt era un vânător priceput, care însă nu reușise să vâneze niciun urs în acea călătorie. La acea vreme, vânătoarea de urși era la liber, nu existau restricții, lucru care a dus, într-un final, aproape la dispariția urșilor negri din sud-estul Statelor Unite.

Ca să-i facă pe plac celui mai important om din stat, asistentul președintelui, Holt Collier, a prins un urs, l-a legat de un copac, pentru a fi împușcat de Roosevelt. Președintele a refuzat de împuște ursul pe motiv că nu era deloc sportiv și nici cinstit să omori un animal care nu se poate apăra deloc, ne informează History.

Vezi şi: Începuturile jucăriilor clasice. Unele dintre ele au fost create în mod accidental şi au cucerit rapid lumea

Povestea vânătorească a ajuns în presă, susține The National Park Service, iar, după câteva săptămâni, caricaturistul politic Clifford Berryman a redat întreaga scenă într-o ilustrație publicată în The Washington Post, pe 16 noiembrie 1902. Odată ce știrea prezidențială și ilustrația din presă deveneau tot mai cunoscute, s-a născut și ideea unei jucării ce avea să cucerească o planetă întreagă.

Un proprietar de magazin din Brooklyn, New York, pe nume Morris Michtom, a auzit și el înduioșătoarea poveste a președintelui care a salvat viața bietului animal din pădure și a decis, împreună cu soția lui, să creeze un animal de pluș pe care să-l numească după cel de-al 26-lea președinte american – „Teddy” Roosevelt.

Vezi şi: Omagiu special. Păpuşă Barbie, după chipul şi asemănarea creatoarei vaccinului anti-COVID

Coincidența face ca și în Europa să se creeze ursuleți de pluș cam în același timp. Englezii și-au numit jucăriile „teddy bears” în onoarea Regelui Edward al VII-lea, alintat Teddy. Soții Michtom, însă, primiseră permisiunea președintelui american de a-i folosi numele pentru jucăria lor, care a avut asemenea succes, încât aceștia și-au înființat o companie, pe nume Ideal Novelty and Toy, care a scos un profit seminificativ de pe urma vânzării ursuleților de pluș.

Foto - Shutterstock

Mai multe