Cum alegi cea mai sănătoasă pâine din comerț. Ține cont de aceste criterii!

18 septembrie 2023   Lifestyle

Când vrei să cumperi o pâine sănătoasă, este important să ții cont de eticheta produsului. Mai exact, să te asiguri că are în compoziție ingredientele potrivite.  

Unele tipuri de pâine sunt mai sănătoase decât altele, ceea ce înseamnă că oferă mai mulți nutrienți. Dar, având în vedere că pe piață există numeroase tipuri, poate fi greu să îți dăm seama care este cea mai potrivită opțiune. Din fericire, anumiți indicatori te pot ajuta să o alegi pe cea mai bună. Iată care sunt! 

Ce trebuie să conțină și ce nu o pâine sănătoasă 

Dacă misiunea ta este să alegi o pâine bogată în nutrienți, în primul rând, asigură-te că este făcută din cereale integrale 100%. Acestea conțin nutrienți, precum: fibre, vitamine din complexul B, mangan, fier, zinc, calciu, seleniu și vitamina E, substanțe asociate cu sănătatea osoasă, imunitară, metabolică și intestinală. Verifică dacă pe lista de ingrediente scrie: „bob integral‟, „făină integrală 100%‟ sau „făină integrală‟ ca un prim ingredient! 

Citește și: De ce să nu mănânci pâine de la începutul mesei? Nu-ți taie doar pofta de mâncare! 

O pâine sănătoasă conține cel puțin 3 grame de proteine/felie datorită cerealelor integrale din compoziție, iar o pâine consistentă oferă până la 5 grame de proteine/felie. Pâinea cu semințe oferă, de asemenea, mai multe proteine decât cele care nu le conțin. Proteinele oferă energie și ajută la menținerea fiecărei structuri din corp - de la mușchi și piele, până la organe vitale. 

Dacă are 2 sau mai multe grame de fibre/felie îți dai seama că pâinea pe care ai ales-o este sănătoasă! Conținutul de fibre din pâinea integrală poate să ajungă la 5 sau mai mult grame/felie. Fibrele susțin buna funcționare a digestiei, scad rezistența la insulină, ajută la reglarea colesterolului și mențin sațietatea. 

Ține cont și de cantitatea de sodiu pe care tipul ales îl are! Pâinea poate fi o sursă bogată de sodiu, așa că, ideal este să alegi un tip care conține mai puțin de 160 mg de sodiu/felie. De asemenea, la fel de important este să te asiguri că pâinea aleasă nu conține zahăr. Citește eticheta pentru a verifica conținutul de zahăr - cu cât este mai mică cantitatea, cu atât este mai sănătoasă pâinea! 

Citește și: Pâine cu usturoi, ierburi aromatice și unt. Idee de a refolosi pâinea mai veche 

Și metoda de coacre contează! De pildă, pâinea coaptă la cuptor sau cea pe piatră păstrează mai bine nutrienții decât altă metodă de pregătire. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe