Ce se întâmplă dacă mănânci pâine în fiecare zi?

Pâinea este un aliment esențial pentru mulți, mai ales că statisticile arată că un român mănâncă circa 80 de kilograme pe an. Totuşi, în ce măsură ne poate afecta sănătatea consumul zilnic de pâine?

image

Dincolo de efectele negative, pâinea este o sursă excelentă de fibre, fier, acid folic, vitamine din complexul B. Mulți dieteticieni o recomandă ca parte a unei diete sănătoase, dar consumată cu măsură. Pe lângă gustul bun, poate fi mâncată cu alimente sănătoase, care conţin grăsimi bune, cum sunt avocado sau untul de arahide, ori proteine, ca ouăle, carnea de pasăre. Pe de altă parte, dacă este consumată în cantitate mai mare sau în fiecare zi, pâine are efecte negative.

Îţi creşte glicemia

Pâinea conține carbohidrați care conduc la o creștere a zahărului din sânge. După ce mănânci un aliment cu carbohidrați, sistemul digestiv îl descompune în zahăr, care intră în sânge. Pe măsură ce zahărul din sânge crește, organismul eliberează insulină pentru ca celulele să-l absoarbă şi să producă energie sau să-l stocheze.

Citește și: Cum să prepari pâinea care nu îngraşă. Principiile Psiho-Dietei

Indicele glicemic evaluează alimentele în funcție de cât de lent sau de rapid le va digera corpul și de modul în care vor afecta nivelul zahărului din sânge. Cu cât un anumit tip de pâine conține mai puține fibre, cu atât indicele său glicemic este mai mare. Pentru a reduce riscul creşterii glicemiei, poţi alătura pâinii o proteină slabă pentru a încetini digestia și a normaliza nivelul de zahăr din sânge.

Devii mai lent

Pâinea îţi va da creşte rapid nivelul de energie datorită carbohidraților pe care îi conţine, dar, în lipsa unor grăsimi bune sau a proteinelor, energia nu se va menţine o perioadă prea lungă de timp şi, inevitabil, vei deveni dintr-odată mai lent.

Vezi și: Cea mai sănătoasă pâine pentru tranzitul intestinal

Secretul este să mănânci pâine bogată în fibre și s-o asociezi cu alimente care vor încetini digestia și îți vor oferi energie de durată, ca untul de arahide de pildă. Dimineaţa, te-ai putea limita la una-două felii de pâine cu avocado și ou fiert.

Îţi sporeşte aportul zilnic de fibre, dar şi riscul de balonare

Pâinea conține fibre, un element nutritiv esențial de care organismul are nevoie pentru o digestie eficientă, pentru menţinerea sănătăţii intestinale și a unei greutăți corporale normale. Totuşi, unele tipuri de pâine conţin mai multe fibre, precum sortimentele din grâu integral, ceea ce înseamnă că îţi va menţine senzaţia de saţietate pentru mai mult timp şi vei avea o digestie mai bună.

Info

O felie de pâine integrală conține 2 grame de fibre, circa 7% din doza zilnică, iar 40% din aportul de fibre alimentare provine din alimente cu cereale.

Eliminarea completă a pâinii din dietă poate să scadă aportul zilnic de fibre, în lipsa consumului de fructe şi legume (avocado, prune, pere, zmeură, mere, anghinare, mazăre, conopidă, broccoli, cartofi, porumb, năut, linte). Pe de altă parte pâinea bogată în fibre poate provoca disconfort unora, balonare, flatulenţă, crampe abdominale. În acest caz, este important să reduci consumul de alimente bogate în fibre, inclusiv de pâine, sau să le eviţi.

FOTO: Pixabay