Cum să-ţi activezi hormonii care ţin greutatea sub control

2 noiembrie 2024   Lifestyle

Ştiai că există anumiţi hormoni responsabili de îngrăşare sau de reducerea greutăţii corporale? În căutarea greutății ideale, nu numai dieta și exercițiile fizice sunt importante, ci și echilibrul hormonal.

O serie de hormoni din corp reglează metabolismul, apetitul și distribuția grăsimii, așa că activarea și echilibrarea acestora poate fi cheia. Dintre aceştia fac parte leptina si grelina care sunt răspunzători de menţinerea senzaţiei de saţietate. Un altul, numit cortizol, se numără printre cauzele creșterii în greutate inexplicabile. Descoperă cum să le menţii sub control nivelurile pentru a slăbi!

Somnul suficient şi proteinele stabilizează nivelurile de leptină și grelină

Leptina trimite creierului semnale că a apărut senzaţia de saţietate, în timp ce grelina stimulează apetitul culinar. Pentru a echilibra acești hormoni, este esențial să dormi suficient, deoarece lipsa somnului poate crește nivelul de grelină și poate scădea nivelul leptinei. În plus, este important să alegi alimente bogate în proteine și fibre care menţin senzația de sațietate, cum ar fi fructele, ouăle sau fulgii de ovăz.

Cortizolul este influenţat de stres

Cunoscut mai bine ca hormonul stresului, cortizolul poate contribui la creșterea în greutate în special în zona abdominală, dacă este la niveluri ridicate. Pentru a reduce nivelul său, este nevoie să ţii sub control stresul prin diferite tehnici ca meditația sau gândirea pozitivă. Cortizolul poate fi echilibrat și printr-o dietă echilibrată și evitarea consumului excesiv de cofeină.

Atenţie!

Nivelul de cortizol creşte, conform celor mai recente studii, și ca urmare a consumului de alimente bogate în zaharuri și grăsimi saturate.

Normalizarea insulinei depinde și de câtă mişcare faci

După cum probabil ştii deja, insulina reglează nivelul zahărului din sânge. Când consumi o cantitate mare de carbohidrați rafinați și zaharuri, nivelul de insulină crește, ceea ce poate duce la îngrăşare. Pentru a o controla, ar trebui să alegi mai des surse de carbohidrați complecși: cereale integrale, fructe, legume. Este esențial să faci mişcare, în special antrenamente de forță.

Te-ar mai putea interesa: De ce să-ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit?

Adiponectina crește în urma consumului de grăsimi bune

Produsă de celulele adipoase, adiponectina ajută la reglarea metabolismului glucozei și la descompunerea acizilor grași. Dacă se produce mai multă adiponectină, s-a demonstrat că ai un risc mai mic de obezitate. Pentru a crește nivelul acestui hormon, ar trebui să introduci în alimentație grăsimi sănătoase, cum sunt cele din avocado, nuci, ulei de măsline. Şi practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice crește adiponectina.

Vezi și: Metoda aprobată de experţi pentru a-ţi subţia talia sănătos, în trei luni

Testosteronul ţi-l reglezi prin somn și evitarea stresului

Nu doar bărbaţii au hormoni testosteron. Deși bărbaţii au un nivel mai mare de testosteron, este important și pentru femei, deoarece este responsabil de menținerea masei musculare, motiv pentru care crește și metabolismul bazal. Pentru a menține un nivel adecvat de testosteron trebuie să faci exerciții de rezistență și să ai o dietă bogată în proteine și grăsimi sănătoase. De asemenea, este important să eviți stresul și să dormi suficient pentru ca nivelul acestui hormon să fie sănătos.

FOTO:

Mai multe