Cele 7 vârste hormonale ale femeii, de la pubertate la postmenopauză

1 shutterstock 257802496 jpg jpeg

De-a lungul vieţii, o femeie poate experimenta şapte etape hormonale, nu trăieşte doar vârsta pubertăţii, sarcina, dacă este cazul, şi menopauza. Suplimentar acestora, o femeie poate trece prin mai multe episoade de „renaştere‟ din punct de vedere hormonal, pentru că fiecare etapă înseamnă schimbare şi adaptare.

În primii 10 ani de viaţă începi să auzi şi să trăieşti pe propria piele prima vârstă hormonală, caracterizată prin apariţia sindromului menstrual. Dacă la început simptomele nu sunt luate aşa de în serios, spre 20 de ani, sindromul premenstrual poate deveni ceva dureros şi problematic. Te obişnuieşti cu starea, te adaptezi şi crezi că ai trecut peste cel mai mare hop din viaţă şi că doar naşterea te mai poate speria. De abia de la această vârstă încep să se manifeste etapele hormonale, conform listei făcute de cei de la elitedaily.com.

Pubertatea

Pubertatea (13-21 de ani) e una dintre cele mai dificile etape hormonale prin care trece o femeie. În primul rând pentru că e prima. E perioada când ai ciclu neregulat, pentru că organismul are nevoie de câţiva ani ca să ajusteze concentraţia de hormoni din organism. De aceea nu prea există în această etapă simptome ale sindromului premenstrual.

Maturitatea menstruală

În perioada aceasta, între 21 şi 35 de ani, se întâmplă o mulţime de lucruri cu organismul tău. După caz, expunerea la cafeină, alcool şi medicamente poate să aibă un impact major asupra hormonilor, ceea ce poate cauza schimbări ale simptomelor premenstruale, de exemplu, pot apărea acneea, durerile de cap şi de corp. Poţi resimţi şi schimbări bruşte ale stării de spirit. Dincolo de toate acestea, e perioada cea mai fertilă a vieţii tale. Ca să eviţi durerile şi simptomele premenstruale, e bine să mănânci sănătos şi să eviţi substanţele care îţi pot afecta hormonii.

Sarcină

Perioada din viaţă în care se produc sarcinile este, poate, cea mai specială dintre cele şapte etape hormonale prin care trece femeile. E un carusel hormonal. Dificultatea unei sarcini diferă în funcţie de felul în care îţi gestionezi organismul în perioada adultă menstruală.

Postpartum

După sarcină, apare perioada postpartum, care durează aproximativ şase săptămâni. Estrogenul şi progesteronul scad semnificativ după sarcină, pentru că uterul şi corpul revin la starea iniţială. Între 11%-20% dintre femei trec prin depresia postpartum. Şi dieta îţi poate afecta starea de spirit.

Perimenopauza 1

Această perioadă începe la 35 de ani – prima parte a perimenopauzei – orice ai face. Partea bună este că, în multe cazuri, nu se resimt încă simptomele specifice, mai ales dacă eşti sănătoasă. În această perioadă, corpul încă are un ciclu normal, pielea şi tonusul muscular sunt în regulă, dacă ai un stil de viaţă sănătos. E posibil ca organismul să îţi dea indicii în legătură cu ce părţi ale corpului neglijezi, ca să le poţi acorda atenţie. Tot acum, e posibil să apară uscăciunea vaginală, precum şi ridurile şi uscarea părului. De asemenea, devine mai dificil să rămâi însărcinată.

Perimenopauza 2

Cea de-a doua parte a perimenopauzei, în intervalul 45-55 de ani, e caracterizată de faptul că, fix atunci când crezi că nu o să mai ai menstruaţie, se întâmplă din nou. O să începi să ai bufeuri, care înseamnă creştere bruscă a temperaturii corpului, transpiraţii abundente şi palme umede şi reci. E posibil să crească nivelul de estrogen, care aduce mai multă energie. Simptomele premenstruale şi crampele se diminuează, dar creşte sensibilitatea la nivelul sânilor.

Postmenopauza

Este ultima dintre cele şapte etape hormonale prin care trece fiecare femeie, adică de la 55 de ani în sus. E perioada în care nu prea te mai deranjează niciun simptom. În perioada de post-menopauza e important să mănânci sănătos, pentru că organismul tău e mai expus riscului de îmbolnăvire.

@shutterstockRecente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg