De ce ar trebui să uiți că există băuturile cu zahăr?

17 mai 2023   Lifestyle

Numite adesea „răcoritoare‟, sucurile pot fi tentante mai ales pe timpul verii, când îți este mai sete din cauza căldurii excesive. Dar cât de sănătoase sunt aceste băuturi? Iată de ce e recomandat să nu abuzezi de ele!

La nivel mondial, consumul de răcoritoare și energizante este în creștere, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Promovate pe scară largă în reclame și prezente în magazine și restaurante într-o diversitate de forme, băuturile dulci se referă la orice lichide cu adaos de zahăr sau alți îndulcitori artificiali, incluzând aici și energizantele.

Deși multe persoane nu își dau seama, multe dintre aceste băuturi sunt cea mai mare sursă de zahăr adăugat în alimentație. Dacă, de exemplu, vrei să slăbești și eviți alimentele cu zahăr, dar nu îți scazi aportul de băuturi îndulcite, vei constata că e greu să pierzi kilogramele suplimentare.

De aceea e important să citești lista de ingrediente de pe băuturile cu zahăr: vei constata că au nu doar mult zahăr, care poate avea efecte nocive asupra sănătății, ci și foarte multe calorii. Iată de ce e bine să nu consumi regulat astfel de băuturi.

Înmulțesc kilogramele nedorite

Chiar dacă răcoritoarele pot să conțină mai mult zahăr decât un fursec, mulți oameni se gândesc la acestea ca și cum nu ar avea calorii, în timp ce fursecul este considerat desert, deci este mai probabil să limiteze consumul de alimente decât de băuturi dulci. Însă, cum spuneam, acestea au calorii din belșug, și cu cât bei mai multe astfel de sucuri și energizante, cu atât îți crește mai mult riscul de a lua în greutate.

Băuturile cu zahăr nu îți țin de foame, dimpotrivă, îți cresc apetitul și pofta specifică de carbohidrați. Așadar, după ce bei o astfel de băutură cu zahăr, tinzi să mănânci mai mult și mai nesănătos, ceea ce îți poate crește greutatea corporală. În plus, cercetările arată că efectele sunt mai puternice la femei decât în cazul bărbaților.

Citește și sfaturile nutriționistului Mihaela Bilic: "Nu consumaţi caloriile în formă lichidă"

Cresc riscul de diabet

Potrivit altor studii științifice, persoanele care consumă regulat una-două băuturi cu zahăr pe zi au un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip II decât cele care consumă rar astfel de băuturi, riscul fiind și mai mare la adulții tineri.

Pot declanșa bolile de inimă

Un studiu care a urmărit starea de sănătate a aproape 90.000 de femei de-a lungul a 20 de ani a constatat că acelea care au băut mai mult de două băuturi cu zahăr pe zi aveau un risc cu 40% mai mare de atac de cord sau de deces din cauza bolilor de inimă decât femeile care consumau rar sau deloc astfel de băuturi.

Sporesc riscul de gută

Un studiu care a durat 22 de ani și la care au luat parte 80.000 de femei a constatat că acelea care consumau o cutie de băutură dulce pe zi aveau un risc de gută cu 75% mai mare decât cele care optau rar pentru astfel de băuturi.

Deteriorează sănătatea oaselor

Băuturile cu zahăr conțin fosfat, care, dacă este consumat în cantitate mai mare decât calciul, poate avea un efect negativ asupra sănătății oaselor.

Cum reduci consumul de sucuri?

Poate fi dificil să reduci aportul de răcoritoare, având în vedere că acestea tind să creeze dependență, însă nu este imposibil, mai ales dacă te gândești la efectele negative asupra sănătății generale și asupra creșterii în greutate.

Ghidează-te după faptul că este indicat să-ți iei caloriile din alimente, nu din băuturi. Dacă simți nevoia de dulce, alege mai degrabă un iaurt în care pui bucăți de fructe proaspete sau două pătrățele de ciocolată neagră.

Vezi și De ce este important ca sucurile consumate să fie naturale și proaspete

Ca băuturi, e recomandat să consumi zilnic apă simplă sau cu zeamă de lămâie și frunze de mentă. Dacă ai poftă să bei ceva dulce, poți bea ceai de plante în care pui un îndulcitor natural precum cele pe bază de stevia sau îți poți prepara un smoothie de fructe, în care strecori și o legumă (de exemplu, o mână de spanac proaspăt).

@shutterstock

Mai multe