De ce nu trebuie să râzi de copilul tău când acesta rostește incorect un sunet?

19 august 2022   Lifestyle

Logopedul și psihologul Anda Băcanu susține că părinții trebuie să-l ia foarte în serios pe cel mic, atunci când acesta a trecut de trei ani și, totuși, contină să pronunțe greșit sunete.

Ce trebuie să facă părinții când copilul rostește lață în loc de rață?

Copilul a început să vorbească, dar rostește greșit, încurcat sau ciudat unele sunete. De cele mai multe ori r este l, s devine ș, iar c este t. Și cât de haios este copilul când în loc de rață el spune... lață. Familia râde copios, uneori, cel mic căpătând o poreclă în urma rostirii greșite pe care el o are pe sunete.

Invitată în ediția live De ce este necesară evaluarea logopedică a copilului, realizată și moderată de Antoaneta Banu, logopedul și psihologul Anda Băcanu a declarat că azi, 40-50% dintre copiii de grupa mijlocie prezintă tulburări de pronunție. Specialistul spune că cea mai mare greșeală a părinților este să râdă de cel mic atunci când acesta rostește greșit sunetele, deși a trecut de doi ani. În schimb, trebuie să apeleze la logoped pentru corectarea cât mai rapidă.

Cele mai multe tulburări de limbaj apar la copiii de vârstă preșcolară. A le trata cu superficialitate de familie, nefiind corectate în timp util, acestea vor apărea mai târziu și în scris și citit. Pe termen lung consecințele pot deveni grave pentru evoluția copilului. Intervenția cât mai rapid atât din punct de vedere evaluare, cât și din punct de vedere terapie logopedică pentru corectare va juca un rol major în dezvoltarea copilului”, spune psihologul și logopedul Anda Băcanu.

De ce să nu râzi de copil când rostește greșit un sunet sau se bâlbâie?

Anda Băcanu spune că cei mai mulți părinți greșesc atunci când se așteaptă ca defectele de vorbire să se corecteze la grădiniță și la școală. Doar terapia logopedică de corecție este cea care ajută copilul să scape de anumite defecte. Ele par sa fie unele minore, dar în timp  pot deveni majore dacă nu se intervine.

Logopedul atrage atenția părinților să nu râdă sau să-l certe pe cel mic, atunci când acesta rostește greșit un sunt sau chiar se bâlbâie. Copilul va deveni frustrat și va avea mari probleme de comunicare și întegrare în comunitate, la grădiniță sau la școală. Ea recomandă folosirea metodei numită Stop&Go: oprești pe copil, îl rogi să respire și îl pui să repete ceea ce a dorit el să spună. 

„Copilul se bâlbâie? Este clar că acolo pot exista și cauze emoționale. Evident că sunt situații în care bâlbismul este și o tulburare trecătoare. Dar ea se corectează cu ajutorul logopedului. Dar poate să fie și una la care este necesară intervenția psihologului", spune Anda Băcanu.

Anda Băcanu este consultant programe ABA, logoped, psiholog. Anda este licențiată în Psihologie Specială și a absolvit masterul de Terapie Logopedică și cel de Psihologia Muncii, Transporturilor și Serviciilor, ambele în cadrul Universității din București. Din dorința de perfecționare, a urmat cursul de Analiză Aplicată a Comportamentului, în cadrul programului Clemson. Lucrează în analiza comportamentală aplicată din anul 2010, în calitate de terapeut și logoped, și este consultant de programe ABA pentru persoanele diagnosticate cu autism și alte tulburări de dezvoltare. Colaborează cu numeroase grădinițe și școli în calitate de logoped și psiholog, iar în sfera de coordonare programe ABA oferă servicii in  București, cât și familiilor din țară.

Mai multe