Psihoterapeut Diana Bordeianu: „Comunicarea este calea prin care eu, ca părinte, gestionez în totalitate educația copilului meu‟
Perioada vacanței școlare este una dintre cele mai dificile pentru părinți. Cu cine va rămâne copilul, în timp cei mama și tata sunt la muncă?
Sunt copii care au șansa de a sta cu bunicii, dar nu toți au acest noroc. Așa că părinții sunt nevoiți să apeleze la diferite soluții: unchi, mătuși, prieteni... Dacă părinții au reușit să rezolve cu cine rămână copilul, apare o nouă problemă: ce se va alege de toată educația celui mic, in toată perioada asta?
Diana Bordeianu, psiholog clinician și psihoterapeut, invitată în emisiunea Click!Pentru Femei, ediția cu titlul Cum se construiesc relatii sănătoase intre părinți și copii? vorbește despre cum pot proceda părinții in perioada vacanțelor școlare să mențină focusul pe educația pe care au dat-o celor mici, fără a încheia vacanța cu pierderi mari.
Psihoterapeutul recomandă ca în cazul în care nu pot apela la bunici sau rude apropiate care să stea cu cei mici, cea mai eficientă alegere pe care o pot face părinții este de a duce copilul la o instituție de învățământ care oferă pe parcursul verii program de educație.
Dar ceea ce este și mai important, indiferent de varianta aleasă de părinți, aceștia trebuie să monitorizeze permanent tot ceea ce se întâmplă cu cel mic: ce face? Cum se comportă? Cât urmează din ceea cea a învățat de la părinți? Aplică sau nu?
„Important este ca părintele să înțeleagă că, indiferent cu cine stă copilul, tot el este cel care gestionează educația celui mic. Este greșită abordarea de a se spală pe mâini cât cel mic nu este cu el, că un cadru didactic știe ce are de făcut, sau ca bunicii vor cunoaște ei bine când și cât trebuie să pune niște limite, să aplice niște sancțiuni când acesta greșește. Da, eu pot să dau niște sugestii bunicilor, dar permanent toeu trebuie să comunic cu copilul meu, să vorbesc cu el, să-i cunosc starea emoțională, Eu știu când este necesară aplicația unei consecințe, atunci când el greșește. Părinții sunt cei care îi ghidează pe copii și îi motivează „ spune Diana Bordeianu, psiholog clinician și psihoterapeut.
În interviul realizat de Antoaneta Banu, Diana Bordeianu atrage atenția asupra termenului de consecință pe care ea îl folosește. Specialistul îl traduce prin sistemul de stimuli și recompense pe care un părinte îl oferă unui copil și cum acest sistem se poate transforma din recompensă in consecință, in educația celui mic.
Mai mult, Diana Bordeianu vine cu multe exemple din experiența de profesionist dar și din cea personală, de mamă singură, divorțată care a avut de traversat crize emoționale din care ea, însăși a avut multe de înțeles și învățat.
Recomandă tuturor cuplurilor care trec printr-un divorț, mai ales acolo unde există și copii să ceară ajutor specializat tocmai pentru a proteja emoțional pe cel mic.
Urmărește ediția integral și vei găsi răspunsuri la întrebările:
-cum implici membrii familiei în creșterea și educația copiilor, în perioada vacanțelor, a concediilor;
-ce facem când copilul este timid;
-cum reacționăm când copilul refuză o activitate;
-ce metode simple avem să gestionăm conflictele între copii;
Diana Bordeianu este autorul cărții „Dragă Sofia”. Ea este psiholog clinician și psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu atestat de libera practica, autonom. Diana are o experiență de peste 9 ani in evaluare, consiliere, orientare și psihoterapie cu peste 25.000 de ședințe efectuate.
Diana are formari in psihologie clinică, psihoterapie cognitiv comportamentală si hipnoterapie, certificare în Schema Therapy, curs de bază în adicții, curs de bază în intervenția și psihoterapia traumei.