Cum știi că ai fost crescut de părinți imaturi emoțional

Pe lângă hrană, educație și domiciliu, copiii au nevoie și de sprijin emoțional. Din păcate, nu toți părinții pot oferi această susținere, deoarece ei înșiși nu s-au maturizat emoțional. Iată care sunt semnele prin care îți poți da seama că ai fost crescut de părinți imaturi! 

image

Dacă ai stat în preajma copiilor, probabil ai observat cât de repede își pot schimba starea de spirit. Acest lucru se întâmplă, deoarece ei nu au avut încă ocazia să își recunoască sentimentele și să-și asume responsabilitatea pentru ele, concept numit „imaturitate emoțională‟. 

Nu este o regulă ca toți oamenii să se maturizeze emoțional. Maturizarea emoțională înseamnă să ai o relație bună cu tine, să-ți controlezi emoțiile și să accepți părerile celor din jur. 

Citește și: Cei mai mici din Cartea Recordurilor. Acești copii au bătut recordurile mondiale ale adulților!

Din păcate, vârsta înaintată și decizia de a avea un copil nu reprezintă indicii ale maturizării emoționale și de aceea există oameni care au fost crescuți de părinți imaturi. Iată care sunt semnele prin care îți poți da seama dacă și tu ai trecut prin această situație! 

Semne că ai fost crescut de părinți imaturi

1. Nu își pot gestiona emoțiile - Părinții imaturi nu au control asupra sentimentelor și își pierd cumpătul adesea. Aceștia își exprimă punctul de vedere, fără să țină cont de faptul că îi pot răni pe cei din jur.

2. Nu își cunosc copilul - Când copilul este supărat, părinții îi pot respinge emoțiile, deoarece nu sunt conștienți de sentimentele sale. 

3. Au o personalitate schimbătoare - Părinții imaturi pot manifesta sentimente intense, precum: furie, tristețe sau durere, în momente imprevizibile. De asemenea, își pot schimba rapid starea de spirit. 

Vezi și: Cum previi suicidul la copii. Este obligatoriu să înveți să recunoști primele semne de pericol 

4. Nu spun ceea ce simt - De obicei, părinții imaturi evită să spună ceea ce îi supără cu adevărat. Preferă să tacă sau să adopte un comportament indirect, prin pedepsirea copilului. 

5. Resping responsabilitatea - Un alt semn al imaturității emoționale este faptul că se pot purta copilărește. Rareori își asumă responsabilitatea și nu își cer scuze dacă au rănit sentimentele celorlalți. 

Care sunt soluțiile?

Dacă ai bifat toate punctele de mai sus, primul pas este să accepți situația prin care ai trecut. Un alt pas important este să ai răbdare cu tine însuți și să îți dai timp să înveți tot ce nu ai putut să faci în copilărie. Specialiștii îți recomandă să acorzi mai multă atenție propriilor sentimente, să le recunoști și să încerci să observi ce simt și alții. Prin această strategie, vei reuși să te simți mai conectat la persoanele din jur. 

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg