Cum previi apariţia bolilor infecţioase la copii

Chiar dacă vacanţa care începe aduce entuziasm și zile de distracție în aer liber pentru cei mici, nu trebuie să uiţi că bacteriile patogene şi virusurile nu iau concediu. De aceea, este nevoie să fie luate în continuare măsurile simple de precauție care îi țin pe copii departe de probleme de sănătate ca bolile infecţioase. 

image

Activitățile în aer liber fac posibilă întâlnirea cu prietenii de joacă ai copiilor, dar, din păcate, şi cu virusuri, bacterii, fungi sau paraziţi care dau boli precum conjunctivita, toxinfecţiile alimetare, hepatita A sau boala mâinilor murdare, boala Lyme provocată de căpuşe. Iată cum poţi să-l protejezi pe copil şi să preîntâmpini aceste boli pentru ca el să se poată bucura din plin de vacanţa cea mult aşteptată. 

Reguli simple de igienă  

Pentru a evita o enterocolită sau toxiinfecţie alimentară, este  nevoie să păstrezi regulile de igienă. Spală foarte bine fructele şi legumele proaspete şi învaţă-l şi pe cel mic să procedeze la fel dacă pleacă singur într-o excursie sau tabără. De asemenea, este important să nu uite să-şi spele mâinile cu apă şi săpun, îndeosebi înaintea meselor de peste zi.

Toate acestea sunt necesare, deoarece enterocolita poate fi cauzată de factori diverşi cum sunt bacteriile, virusurile sau paraziţii din apă, de pe legume şi fructe ori din băuturile fermentate.  

Anumite alimente trebuie ocolite în deplasări 

Alimentele nu trebuie consumate crude sau insuficient preparate termic. Este indicat ca în vacanţe să eviţi să-i dai copilului maioneză, fructe de mare, salate sau alimentele uşor alterabile, ca tocăturile de carne, peşte, sosuri, pateuri, creme. În plus, ai grijă ca el să nu bea apă din piscină sau din mare, ca locul în care luaţi mesele să fie curat şi recomandat de cunoştinţe.

Dacă mergi cu copilul în concediu, este bine să te interesezi din vreme dacă îi poţi prepara hrana la cazare şi dacă o poţi păstra la rece, pentru a nu se altera.  

Ţine insectele la distanţă 

Contra insectelor care pot transmite boli infecţioase, trebuie folosite substanţe repelante care se aplică pe părţile descoperite ale corpului şi pe haine. Pe lângă sprayuri şi alte soluţii care se găsesc în farmacii, poţi să utilizezi şi uleuri esenţiale ca acelea de rozmarin, eucalipt, levănţică. Inevitabil, în serile de vară vă vor deranja ţânţarii şi alte insecte care creează neplăceri. Pentru a le evita înţepăturile de insecte, încearcă să eviţi plimbările cu copiii în zonele rurale în preajma apusului. Este de preferat să îmbraci copilul cu haine lungi şi încălţăminte înaltă care să protejeze părţile descoperite.  

Vezi și: Vacanţa cu copiii. Aceste ponturi îți pot salva concediul!

Protejează-l de căpuşe 

Căpuşele sunt principalele purtătoare ale unor bacterii care pot provoca temuta boală Lyme sau borelioză. Este vorba despre Borrelia afzelii și Borrelia garinii. Dacă borelioaza nu este tratată la timp cu antibiotice, poate duce la infecţii la nivelul inimii, sistemului nervos, articulaţiilor.

Dacă vă petreceţi timpul liber în zone cu multă vegetaţie, copilul este expus la un risc mai mare de a se îmbolnăvi din cauza căpuşelor purtătoare. Ia măsuri de precauție! Trage-i şosetele peste pantaloni pentru a opri pătrunderea vreunei căpuşe şi alege o încălţăminte închisă în locul sandalelor.

La întoarcere, verifică-i tot corpul, mai ales picioarele, zona inghinală şi ombilicală, subraţele, gâtul, capul.  

Ştiai că… 

…dacă o căpușă rămâne mai mult timp atașată de piele, riscul de a face borelioză este mai mare? De aceea, ar fi ideal s-o îndepărtezi în primele 24 de ore.  

Citește și: VIDEO Copil pierdut pe plajă? În Brazilia, aşa îl găsesc părinţii rapid!

Atenţie la apa din piscină sau mare! 

La mare, ştrand sau piscină, ai grijă ca micuţul să nu înghită apă. Infecţiile tractului digestiv pot fi cauzate de bacterii patogene prezente în apa din acestea, ca Salmonella, E. Coli, Cryptosporidium, Giardia, Norovirusurile, Shigella.

Apa din locurile de distracţie estivală pot fi mediul propice de dezvoltare a multor altor microorganisme infecţioase, ca virusuri, paraziţi şi ciuperci, care, odată ajunse în corp, pot da infecţii şi la nivelul pielii (micoză, piodermită, candidoză), ochilor (conjunctivită), urechilor (otită). Dintre acestea, una dintre cele mai frecvente pe care le pot face copiii este conjunctivita.

Se manifestă prin mâncărimi, secreţii oculare matinale, roşeaţă, dureri oculare. Toate aceste neplăceri pot fi prevenite prin simpla spălare a mâinilor cât mai des cu putinţă şi prin evitarea contactului mână-ochi. 

FOTO: Shutterstock