Efectele adverse ale consumului de fibre. Ce se poate întâmpla în corp

5 mai 2022   Lifestyle

Fibrele sunt necesare în alimentația de zi cu zi, însă pentru a profita de toate beneficiile pe care acestea le aduc, și în acest caz, moderația este cheia. Consumă-le cu măsură și evită problemele care pot să apară în caz de exces! 

Ca să fim sănătoși, este important să consumăm alimente cu măsură. De pildă, proteinele sunt substanțe nutritive necesare, însă consumate în exces pot duce la balonare, dar și la creștere în greutate. De asemenea, există vitamine, (precum Vitamina D) care pot provoca iritabilitate, epuizare și greață. 

Citește și Dieta cu fibre pentru slăbit, o reală sursă de sănătate

Nici fibrele nu fac excepție de la această regulă! Fibrele sunt necesare pentru o digestie sănătoasă, precum și pentru o inimă sănătoasă, pentru gestionarea greutății, tensiunii arteriale și nivelului de colesterol. Dar ce se întâmplă dacă mănânci prea multe fibre? 

  • Cantitatea recomandată de fibre, în cazul femeilor, este între 21-25 de grame de fibre pe zi. Bărbații sunt încurajați să consume între 30 și 38 de grame pe zi, informează „Eatthis‟.

Efectele secundare ale consumului de fibre

În primul rând, o dietă săracă în fibre poate cauza constipație. Paradoxal și consumul în exces de fibre poate conduce tot către acest efect nedorit. Acest lucru poate să apară mai ales dacă nu te hidratezi suficient. Dacă ai crescut aportul de fibre, este abolut necesar să mărești și aportul de lichide consumat

În al doilea rând, prea multe fibre în alimentația zilnică pot să creeze disconfort stomacal. Când mănânci repede, fibrele pot provoca balonare, gaze sau, inclusiv, diaree. Dacă te confrunți cu aceste lucruri, este necesar să reevaluezi consumul de fibre. 

Vezi și: Plante benefice pentru digestie. Învaţă cum să prepari remediile

Cele mai bune surse de fibre 

Acești nutrienți pot fi preluați din fructe, legume și cereale, iar aportul lor insuficient poate duce la debutul afecțiunilor cardiace, la creșterea în greutate și la instalarea problemelor digestive. 

Potrivit „Healthline‟, cele mai bune surse naturale de fibre le găsești în: semințe de chia, popcorn, ovăz, nuci, linte, fasole, mazăre, năut, quinoa, pere, căpșuni, avocado, mere, zmeură, banane, morcovi, broccoli, anghinare, varză de Bruxelles, varză Kale, spanac, roșii, cartofi dulci, dar și în ciocolată neagră.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe