Ce beneficii pentru sănătate are ciocolata neagră. Ce conţine şi în ce cantitate o putem consuma

1 shutterstock 602988833 jpg jpeg

Se numără printre alimentele pe care avem voie să le mâncăm atunci când suntem la dietă, deoarece este mai sănătoasă, decât cea cu lapte sau cu alte arome. Ce beneficii aduce ciocolata neagră?

Ciocolata neagră este un desert delicios, dar şi un superaliment cu numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii, dacă este consumată cu moderaţie. Ciocolata neagră, obţinută din boabe de cacao, este o sursă excelentă de antioxidanţi. Nutriţionistul Gianluca Mech ne oferă dovezile ştiinţifice care atestă cât de benefică este pentru sănătate, dar şi în ce cantitate trebuie să fie consumată. 

Ce conţine acest tip de ciocolată

Ciocolata neagră de calitate, cu un conţinut ridicat de cacao, este foarte nutritivă. Conţine o cantitate semnificativă de fibre şi e foarte bogată în minerale. O tabletă de 100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conţine: 11 grame de fibre, 67% din necesarul zilnic de fier, 58% din necesarul zilnic de magneziu, 89% din necesarul zilnic de cupru, 98% din necesarul zilnic de mangan. În plus, conţine potasiu, fosfor, zinc şi seleniu. Desigur, 100 de grame este o cantitate destul de mare pe care nu ar trebuie consumată deodată sau zilnic. Toţi aceşti nutrienţi vin însoţiţi de aproximativ 600 de calorii şi o cantitate moderată de zahăr. De aceea, chiar şi ciocolata neagră trebuie consumată cu limită, 1-2 pătrăţele pe zi.

O inimă mai sănătoasă

Acizii graşi din cacao şi ciocolată neagră sunt, de asemenea, benefici pentru sănătate. Grăsimile constau în principal în acid oleic - o grăsime sănătoasă pentru inimă, care se găseşte şi în uleiul de măsline, acid stearic şi acid palmitic. Acidul stearic are un efect de neutralizare a colesterolului din corp. Acidul palmitic poate creşte nivelul colesterolului, dar reprezintă doar o treime din totalul caloriilor în grăsimi. Ciocolata neagră conţine, de asemenea, stimulente precum cofeina şi teobromina, dar este puţin probabil să vă ţină treji noaptea, deoarece cantitatea de cofeină este foarte mică în comparaţie cu cafeaua

Sursă de antioxidanţi

ORAC (capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului) este o unitate care măsoară valorile antioxidante din alimente. Boabele de cacao crude, neprelucrate, se numără printre alimentele cu cel mai mare scor dintre cele care au fost testate. Ciocolata neagră este bogată în compuşi organici care sunt biologic activi şi funcţionează ca antioxidanţi. Printre aceştia, regăsim polifenoli, flavanoli şi catehine. Un studiu a arătat că, atât cacaoa, cât şi ciocolata neagră au mai multă activitate antioxidantă, polifenoli şi flavanoli decât orice fructe testate, inclusiv afine şi acai.

Îmbunătăţeşte fluxul sangvin şi scade tensiunea arterială

Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, ţesutul interior al arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcţiile acestuia este de a trimite semnale către artere pentru a se relaxa, ceea ce scade rezistenţa la fluxul sanguin şi, prin urmare, reduce tensiunea arterială.

Scade riscul apariţiei bolilor de inimă

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăţi câţiva factori de risc importanţi pentru bolile de inimă. În urma unui studiu controlat, s-a constatat că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL (rău). De asemenea, creşte colesterolul HDL (bun). Asta înseamnă că poate ajuta la scăderea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistenţa la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru afecţiuni precum bolile de inimă şi diabetul.

Protejează pielea de efectele nocive ale soarelui

Compuşii bioactivi din ciocolata neagră pot fi, de asemenea, benefici pentru piele. Flavanolii pot proteja împotriva daunelor provocate de soare, pot îmbunătăţi fluxul sanguin către piele şi pot creşte densitatea şi hidratarea pielii. Consumul moderat de ciocolată neagră înaintea unei vacanţe petrecute la soare poate fi benefic. Asta nu înseamnă să renunţăm însă la produsele cu factor de protecţie solară, care sunt esenţiale!

Poate îmbunătăţi funcţiile creierului

Consumul de cacao bogată în flavanol timp de 5 zile îmbunătăţeşte fluxul sanguin către creier, arată un studiu efectuat recent pe voluntari sănătoşi. De asemenea, cacao poate îmbunătăţi în mod semnificativ funcţia cognitivă la adulţii vârstnici cu insuficienţă cognitivă uşoară. Poate îmbunătăţi fluenţa verbală şi ajută la scăderea mai multor factori de risc pentru boli. În plus, ea conţine substanţe stimulante precum cofeina şi teobromina, care contribuie la faptul că poate îmbunătăţi funcţiile creierului pe termen scurt.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg