Eviți fructele de teamă că au prea mult zahăr? Cum demontează medicii acest mit

10 februarie 2023   Lifestyle

Dacă ai evitat să consumi fructe de teamă că acestea pot fi bogate în zahăr, nu ai de ce să te temi! O echipă de medici susține că acesta este doar un mit. Totuși, specialiștii punctează că trebuie să fii atent la cantitatea lor, dar și la sucuri. 

Merele, afinele, portocalele, nectarinele pot să facă parte din dieta noastră, deoarece sunt pline de substanțe nutritive care aduc beneficii asupra organismului. În timp ce mulți oameni le evită de teamă că acestea sunt bogate în zahăr, experții în nutriție insistă că tipul de zahăr consumat face o mare diferență.  

„Este aproape imposibil să consumi prea multă fructoză, care este zahărul din fructe. Acesta are impact mic asupra nivelului de zahăr din sânge, făcându-l sigur”, informează „Daily Mail”. În schimb, zaharoza, adică zahărul adăugat care se găsește în dulciuri și în alimentele procesate, provoacă obezitate și diabet. Medicul Kathleen Lopez, expert în nutriție, a declarat: 

„Există oameni care aleg să nu consume fructe, deoarece cred că nu sunt sănătoase pentru ei. Fructoza nu provoacă o creștere masivă a zahărului din sânge, cel puțin la nivelurile găsite în fructe. De asemenea, fructele sunt pline de fibre care întârzie digestia. Asta te vor ajuta să simți că ai mâncat suficient și nici nu vor crește nivelul de zahăr din sânge, la fel de repede ca și cum ai fi consumat fructe sub formă de suc”.

Citește și: Fructele care te ajută să adormi mai repede și să te odihnești corespunzător 

Nutriționiștii avertizează că sucul de fructe poate să conțină o cantitate mare de zaharuri. Specialistul Bonni London explică:

„Consumă fructe întregi și încearcă să stai departe de orice fel de suc pentru că există o diferență majoră între ele. Odată ce fructele sunt procesate, fibrele sunt scoase și tu nu mai trebuie să mesteci. Practic, fructele se transformă în zahăr lichid”. 

În timp ce nutriționiștii spun că fructele trebuie să facă parte din dieta oricui, ei specifică că este necesar să fim atenți la cantitatea lor, în special persoanele diagnosticate cu diabet. De pildă, strugurii, bananele și ananasul conțin mai multă fructoză decât afinele. Nutriționistul Kathleen Lopez explică: „Nu cred că trebuie să ne temem de mere, ci să consumăm totul cu moderație și, mai ales, fructe întregi și de sezon”. 

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe