VIDEO 3 metode japoneze antistres pentru detoxifierea minţii. Vezi care combate insomnia!

17 septembrie 2024   Îngrijire personală

Într-o perioadă în care viaţa îţi impune un ritm alert, claritatea mentală este adesea compromisă. Cultura japoneză, cu practicile sale adânc înrădăcinate, oferă tehnici antistres care ajută şi la detoxifierea minții, la restabilirea echilibrului interior.

Studiile au arătat că petrecerea timpului în natură reduce hormonii al căror nivel creşte pe fond de stres. Indiferent dacă te plimbi într-un parc sau te relaxezi sub un copac, te poţi reconecta cu natura și-ţi poţi linişti mintea. Descoperă câteva practice japoneze pe cât de simple, pe atât de eficiente!

Shinrin-Yoku - „scăldarea” în pădure

În Japonia, „shinrin-yoku” se traduce prin „scăldat în pădure”, dar nu te lăsa păcălit de denumire! Nu implică înotul. Această practică se referă la scufundarea în natură, în special în păduri, și calmarea simțurilor. Japonezii cred că petrecerea timpului în natură poate avea efecte profunde asupra sănătății mintale, reducând nivelul de stres și îmbunătățind starea de spirit.

Cum se face: Găseşte un parc liniștit sau un spațiu verde și ieşi la o plimbare. Concentrează-te pe ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor, zgomotul paşilor. Ideea este să-ţi laşi mintea să se deconecteze de goana cotidiană, pentru a se putea reconecta cu simplitatea naturii.

Te-ar mai putea interesa: Melodia aceasta te linişteşte imediat şi reduce anxietatea. Ce efect are asupra ta?

Zazen - meditație așezată

Zazen, o formă de meditație, este esențială pentru budismul zen și una dintre cele mai eficiente practici pentru calmarea minții. Spre deosebire de alte forme de meditație, Zazen nu se concentrează pe controlul gândurilor. În schimb, ești încurajat să le observi fără a judeca, permițându-le să treacă prin minte fără atașament.

Cum se face: Stai într-o poziție confortabilă, cu spatele drept și mâinile sprijinite în poală. Concentrează-te pe respirație, inspiră profund, expiră încet. Dacă mintea ta începe să rătăcească, pur și simplu recunoaște gândul și readu atenția la respirație. Cu o practică regulată, această tehnică te poate ajuta să obţii o claritate mentală mai bună, să reduci anxietatea.

Pont

Zazen este o practică utilă şi în caz de insomnie

Ikigai - găsirea scopului

Conceptul de Ikigai este tradus prin „motivul de a fi” și este văzut ca un secret al unei vieți fericite și împlinite. În Japonia, oamenii cred că găsirea lui Ikigai – scopul care te ridică din pat dimineața – este esențială pentru bunăstarea mentală. Ikigaiul tău poate fi orice, de la o pasiune personală la carieră, dar ideea de bază este că ar trebui să se alinieze cu valorile tale și să-ți aducă bucurie.

Vezi și: De ce vorbele şoptite le dau unora furnicături? Cum a apărut fenomenul numit ASMR?

Cum se face: Petrece timp reflectând la ceea ce te face să te simți împlinit. Întrebă-te: „Ce îmi place să fac? La ce sunt bun? Cum îmi pot folosi abilitățile pentru a-i ajuta pe alții?” Alinierea vieții tale cu Ikigai-ul tău nu numai că îți va detoxifia mintea, ci îţi va oferi și satisfacție pe termen lung.

Mai multe