Atenție la dietă! Consumul de carne roșie crește riscul de cancer de colon la tineri

22 august 2024   Îngrijire personală

Un studiu recent realizat de Cleveland Clinic a scos în evidență legătura dintre consumul de carne roșie și procesată și riscul crescut de cancer colorectal la adulții tineri.

Publicat în NPJ Precision Oncology, studiul subliniază cât de important este ca persoanele sub 60 de ani să acorde o atenție sporită alimentației pentru a preveni această formă de cancer.

Importanța dietei în prevenția cancerului de colon

Cercetătorii au analizat date despre metaboliți, scrie scitechdaily.com, adică molecule derivate din alimentație, și microbiomul intestinal, și au descoperit că acești factori joacă un rol major în dezvoltarea cancerului colorectal la tineri. Consumul de carne roșie și procesată s-a dovedit a fi un factor semnificativ în creșterea riscului.

Citește și: Cum depistezi polipii pe colon: principalele simptome

Monitorizarea și testarea ca măsuri preventive

Doctorul Suneel Kamath, autorul principal al studiului și oncolog specializat în gastroenterologie, a explicat că, deși monitorizarea și testele de screening sunt esențiale, abordarea pentru pacienții tineri ar trebui să fie diferită. „Nu putem aplica aceleași modele de îngrijire pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru adulții tineri, pentru că nu este fezabil să oferim colonoscopii anuale tuturor,‟ spune Kamath. În schimb, el sugerează utilizarea unui test simplu pentru măsurarea unui biomarker care să determine riscul de cancer colorectal, astfel încât pacienții cu cel mai mare risc să poată beneficia de screening adecvat.

Alimentația este principalul factor

Echipa de cercetători, condusă de medicii Thejus Jayakrishnan și Naseer Sangwan, a combinat datele existente folosind un algoritm de inteligență artificială, pentru a identifica factorii care contribuie cel mai mult la riscul de cancer colorectal la tineri. Spre surprinderea lor, analiza a arătat că dieta este un factor mult mai important decât microbiomul. „Cercetătorii, inclusiv noi, ne-am concentrat pe microbiomul intestinal ca principal factor de risc pentru cancerul de colon. Dar datele noastre arată clar că alimentația este principalul factor,‟spune medicul Sangwan.

Vezi și: Alimentaţia, principalul factor care duce la îmbolnăvirea de cancer de colon. Medic: „Nu ignoraţi primele simptome”

Schimbarea microbiomului

Un aspect pozitiv al acestor descoperiri este că modificarea dietei este mai ușor de realizat decât schimbarea microbiomului. „Deși poate fi dificil să îți modifici microbiomul, este mult mai simplu să îți schimbi alimentația pentru a preveni cancerul de colon,‟ explică doctorul Kamath.

Niveluri ridicate de metaboliți

Studiul a arătat că pacienții tineri cu cancer colorectal prezintă niveluri ridicate de metaboliți legați de metabolismul argininei și al ciclului ureei, aspecte ce pot fi asociate cu consumul de carne roșie și procesată. Echipa analizează acum date naționale pentru a valida aceste descoperiri și pentru a determina dacă anumite diete sau medicamente pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului colorectal la tineri.

Schimbări în practica medicală

Oncologul Kamath subliniază că, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin legătura dintre dietă și riscul de cancer de colon, aceste descoperiri au schimbat deja modul în care își consiliază pacienții. „Știam că dieta este importantă pentru riscul de cancer de colon, dar acum discut întotdeauna acest aspect cu pacienții mei, încă de la prima vizită, pentru a le oferi toate informațiile necesare pentru a face alegeri sănătoase,” adaugă Kamath.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe