Cum depistezi polipii pe colon: principalele simptome

Poate că majoritatea polipilor pe colon sunt inofensivi, dar, în timp, unii dintre ei se pot dezvolta în cancer. Prin urmare, dacă te confrunți cu aceste simptome, este necesar să ajungi la medic și să te testezi! 

image

Polipii pe colon sunt excrescențe anormale care se pot forma în mucoasa colonului sau a rectului. Variază în mărime și formă - de la umflături mici și plate, până la creșteri mai mari, în formă de ciupercă. Polipii pe colon pot fi benigni (necanceroși) sau maligni (canceroși), și se estimează că între 15%-40% dintre adulți pot avea unul, anunță „Reader’s Digest‟. Aceeași publicație menționează că doar un procent se pot dezvolta în cancer, iar asta pe parcursul a mai multor ani.  

Citește și acest articol: Cum poți face gratuit un test pentru depistarea precoce a cancerului colorectal? 

Simptome ale polipilor pe colon 

În stadiu incipient, majoritatea polipilor pe colon nu provoacă simptome pe care le poți observa sau simți. Singura modalitate de a diagnostica și elimina un polip este colonoscopia, motiv pentru care, mai ales, începând cu vârsta de 45 de ani, este necesară testarea de cancer. 

Pe măsură ce polipii cresc, pot provoca unele simptome. Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste manifestări, apelează la ajutorul medicului! 

- Sângerare rectală este unul dintre ele, fiind cea mai frecventă manifestarea a polipilor pe colon mai mari. Sângerarea este provocată de iritația polipilor. 

- Anemie este un alt simptom al polipilor de colon. Odată cu sângerarea, numărul globulelor roșii din organism scade, fiind șanse să te simți mai obosit decât în mod obișnuit. 

- Modificări gastrointestinale, cum este diareea sau constipația, care durează mai mult de o săptămână, pot fi semne de cancer colorectal, mai ales dacă simptomele se manifestă brusc. 

Vezi și acest articol care te-ar putea interesa: Bacteria din gură care accelerează creșterea celulelor canceroase 

- Durere abdominală și crampe consistente în abdomen, pe lângă simptomele enumerate. Disconfortul poate fi ușor sau se poate manifesta printr-o durere severă. 

- Pierdere în greutate inexplicabilă este un semn că polipii pe colon au progresat în cancer colorectal, deoarece, pe măsură ce cresc, pot bloca absorbția nutrimentelor în colon.

Sursă foto: Shutterstock