Alimentaţia, principalul factor care duce la îmbolnăvirea de cancer de colon. Medic: “Nu ignoraţi primele simptome”

1 cancer colon jpg jpeg

Chirurgul Radu Zamfir a explicat, într-o emisiune de sănătate de la Antena 3, care sunt factorii de risc pentru cancerul la colon şi ce trebuie să facem pentru a nu ajunge la această gravă maladie.

Este absolut necesar ca fiecare să ştie că alimentaţia şi preparatele pe care le consumă la fiecare masă zilnică sunt esenţiale pentru a preveni apariţia acestui tip de boală. Încercaţi să aveţi un regim alimentar cât mai sănătos, recomandă specialistul. În plus, controlul periodic este şi el important, mai ales de la o anumită vârstă.

Citeşte şi: Noduli la sân sau noduli mamari: Care sunt primele simptome

''Discutând despre cancerul de colon, putem spune că cel mai bine îl prevenim având grijă să consumăm mai multe fibre. Ţine suficient de mult de alimentaţie, încât să ne pese. Practic, trebuie să cosumăm mai multe fibre, să evităm alimenetle afumate (...) O colonscopie trebuie făcută la toţi membri familiei, la o vârstă cu 10 ani mai mică decât a celui mai tânăr membru al familiei care a făcut cancer de colon. Practic, în aceste cazuri trebuie scos întreg colonul pentru a evita riscurile de apariţie a cancerului. Ca măsură de prevenţie a cancerului de colon este recomandată o colonscopie, oricărui om după vârsta de 45 de ani”, a explicat medicul Radu Zamfir la Antena 3.

Nu ignoraţi niciun simptom şi mergeţi la medic!

O simplă oboseală sau o astenie fizică pot părea neimportante, însă ele ar putea ascunde începutul unei maladii pentru organism. Nu ignoraţi niciun simptom şi mergeţi la un control, recomandă medicul.

Citeşte şi: Totul despre cancerul de colon. Medic specialist: “Regimurile alimentare ţinute după ureche, una dintre cauze"

“Simptomele ar fi de ordin general şi de ordin specific. De ordin general sunt simptomele specifice cancerelor la modul general, cu scădere ponderală de peste 10 kilograme. De asemenea, o inapetenţă, o paloare, o astenie fizică marcată, o oboseală practic. Simtomele specifice sunt anemia, ocluzie intestinală, greaţă/vărsături, constipaţie, sângerări în scaun. Un cancer de colon surprins într-un moment incipient şi tratat adecvat, dacă se efectuează o rezecţie radicală are şanse de vindecare'', spune medicul Radu Zamfir.