De câte ori să mănânci pe zi dacă vrei să slăbeşti
Numărul de mese pe zi este la fel de important precum calitatea alimentelor pe care le alegi.
S-a spus întotdeauna că idealul este să mănânci cinci mese pe zi, dar este cu adevărat ideal? Experții în nutriție de la Challenge48, citati de Mujer Hoy asigură că este importantă şi calitatea alimentelor pe care le consumi. Aceştia subliniază că „organismul nostru are nevoie de cerințe nutriționale și calorice care trebuie distribuite pe parcursul zilei, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie distribuite pe cinci mese pe zi. Nici nu se poate spune că există un număr fix de mese pe zi‟.
În viaţa oricui sunt perioade în care este necesară creşterea frecvenţei meselor, însă, dacă obişnuieşti să mănânci doar de două-trei ori pe zi şi îţi acoperi necesarul de elemente nutritive, totul este perfect.
Cum ar trebui să fie o dietă sănătoasă
Pentru a avea un stil de viață sănătos ai nevoie de o dietă variată și echilibrată, cu alimente de calitate. Este indicat să ai grijă la mărimea porţiilor. Jumătate de farfurie ar trebui să fie acoperită cu legume, o treime cu surse de proteine, precum ouă, peşte sau carne slabă și treimea rămasă cu carbohidrați complecși, cum sunt cerealele sau cartofii. Prioritizează fructele, legumele. Experții recomandă încorporarea a cinci porții de fructe, legume și legume pe parcursul zilei. Consumă şi alimente care îţi oferă fibre: fructe, legume, nuci, leguminoase, cereale integrale.
Te-ar mai putea ajuta: Metoda aprobată de experţi pentru a-ţi subţia talia sănătos, în trei luni
Atenţie la programul de masă!
Dacă simţi nevoia de a mânca între orele rezervate meselor principale ale zilei, fie din foame, fie din plictiseală sau din nevoia de-ţi alina o emoţie negativă, nu distanţa prea mult mesele principale şi fixează ore de gustări sănătoase cu alimente hrănitoare și mai puțin procesate. La aceste gustări, ai putea lua surse de grăsimi mononesaturate și polinesaturate care pot fi găsite în nuci sau semințe.
Vezi şi: Cea mai bună oră să faci sport pentru a slăbi
Nu te priva de produse lactate, dacă nu ai intoleranţă. Experții nutriționiști recomandă să adaugi între una și două porții de produse lactate pe zi care poate consta nu doar în lapte, ci şi iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză de vaci, caş, brânză, caşcaval.
Redu cât de mult poţi consumul de zahăr sau alimente procesate. Alege să mănânci desert ocazional şi ai grijă să nu ai în casă dulciuri din comerţ, pentru a nu fi tentată să iei o gustare nesănătoasă.
Sfat
Evită să mănânci în fața unui ecran sau în mers. Mănâncă încet, cu calm, într-un mediu relaxat, fără distrageri.
Contează şi modul de a găti alimentele
Atenție la felul în care găteşti diverse alimente! Optează pentru modurile simple precum cele la grătar, abur, cuptor, sote, fierbere. Evită prăjirea sau adăugarea de sosuri hipercalorice. Şi dacă nu deţii controlul când îţi prepari tu mesele, adaugă puţină sare! Aceasta nu numai că este dăunătoare pentru persoanele cu hipertensiune arterială, dar te face și să reții lichide și să te simți balonată. Pentru a da savoare meselor tale poţi folosi şi alte tipuri de mirodenii sau ierburi aromatice.
Nu uita!
Corpul are nevoie de apă şi experții recomandă să bei între 1,5 și 2 litri de apă pe zi, cantitate care depinde de cât efort fizic depui sau de temperatură, de sezon.
FOTO: Shutterstock