«De ce-mi transpiră faţa aşa de mult?» Nu doar canicula e de vină!
Vara, este un fapt obișnuit să-ţi transpire excesiv pielea feţei, însă temperaturile ridicate nu sunt principala cauză. Sunt mai multe motive pentru care s-ar putea să te confrunți cu transpirația facială.
Există multe cauze ale transpirației excesive în afara caniculei şi a efortului depus în timpul exercițiilor fizice. Experții se grăbesc să sublinieze mai multe procese corporale care controlează această funcție esențială, transpiraţia. Află cauzele mai puţin cunoscute ale transpirației faciale!
Perimenopauza
Perioada premergătoare menopauzei poartă denumirea de perimenopauză, care se poate întinde de la o zi la un an după ultima menstruație. Este o etapă care vine cu multe simptome tipice menopauzei prin care se numără și transpirația excesivă. Potrivit woman&health, de-a lungul menopauzei, corpul se confruntă cu o scădere a nivelurilor de hormoni estrogen și progesteron, ceea ce are un impact asupra hipotalamusului, partea creierului care reglează temperatura corpului, şi declanşează apariţia bufeurilor, transpiraților nocturne, transpirației faciale.
În sezonul cald, transpirația facială cauzată de perimenopauză se poate intensifica, după cum subliniază şi expertul în hormoni Mike Kocsis: „Corpul și creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a regla temperatura centrală, deoarece corpul reține mai multă căldură. Acest lucru perturbă procesele normale de reglare a temperaturii deja afectate de fluctuațiile hormonale, declanșând bufeuri mai frecvente și mai severe”.
Tiroida hiperactivă
Glanda tiroidă are rolul de a produce hormoni care reglează funcțiile corpului şi temperatura. Atunci când este hiperactivă produce hormoni în exces care ridică metabolismul organismului și cresc ritmul cardiac, ceea ce poate duce la transpirație excesivă. Alături de această neplăcere, tiroida hiperactivă mai poate da oboseală, tulburări de somn, oscilaţii ale dispoziţiei, umflarea gâtului.
Vezi şi: Rutina de îngrijire a tenului gras pe timp de vară
Carenţele nutriţionale
Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru menţinerea sănătăţii şi a bunei funcţionări a corpului, de aceea carenţele pot duce la diverse probleme, inclusiv la transpirație excesivă a feței. De alfel, acest simptom indică o nevoie de vitamina D.
Nivelurile scăzute de vitamina D pot perturba termoreglarea, determinând o persoană să transpire, în special în zona capului și a feţei.
Te-ar mai putea interesa: Transpirația excesivă, semn al unor afecțiuni. La ce să fii atent
Nu doar lipsa de vitamina D poate intensifica transpiraţia, ci şi o carenţă de magneziu, un mineral necesar sistemului nervos care dictează funcția acțiunilor involuntare, cum ar fi transpirația. Lipsa de magneziu poate prelungi activitatea sistemului nervos simpatic, ceea ce duce la epuizare şi transpiraţie excesivă, inclusiv a tenului. În această situaţie, transpiraţia este urmarea eliberării de cortizol, hormon al stresului.
FOTO: Shutterstock