Rutina de îngrijire a tenului gras pe timp de vară
Fiecare zi de vară vine la pachet cu o serie de provocări atribuite tenului gras. Temperaturile ridicate, umiditatea crescută și transpirația în exces pot accelera producția de sebum, ceea ce duce la un aspect lucios și inestetic al tenului, pori dilatați și sensibilizarea pielii.
În cele ce urmează, am pregătit un ghid complet de îngrijire dedicat tenului gras, ideal pentru zilele toride de vară.
Curăță tenul în profunzime
Regula de aur în orice rutină de îngrijire constă în curățarea eficientă a pielii. Indiferent dacă ai folosit machiaj în timpul zilei sau ai aplicat doar o crema hidratanta de fata cu textura de gel, este recomandat să îndepărtezi impuritățile acumulate. Spre exemplu, curățarea în doi pași este o tehnică originară din Coreea, un concept extrem de popular în rândul pasionaților de beauty. Așa cum îi sugerează denumirea, trebuie să folosești două produse de curățare distincte. Prima etapă presupune demachierea tenului cu un produs la alegere: apă micelară, balsam, ulei sau lapte demachiant. Ulterior, îndepărtează restul impurităților cu un gel de curățare delicat. Pentru tenul gras ai putea încerca un produs pe bază de acid salicilic, ingredient benefic în reducerea punctelor negre și erupțiilor cutanate.
Tonifică pielea
Tonerul este un produs subestimat, recomandat pentru îngrijirea tenului gras. Acesta îndepărtează reziduurile de murdărie, echilibrează producția de sebum la nivelul tenului, oferă hidratare, reduce acneea și calmează pielea. Se folosește ca ultim pas în curățarea tenului și poți alege varianta potrivită nevoilor tale. Spre exemplu, poți folosi un toner cu efect calmant și hidratant, îmbogățit cu vitamina C.
Hidratare non-grasă și serumuri pentru diferite nevoi
La capitolul hrănire, tenul gras are nevoie de o cremă hidratantă cu o textură ușoară, care se absoarbe repede în piele și o protejează împotriva factorilor externi. Completează ritualul de îngrijire cu un ser antirid cu retinol. Ingredientele active din compoziția produsului pot reduce vizibil ridurile și netezesc textura pielii. O altă variantă de luat în considerare este un serum îmbogățit cu niacinamidă - ține sub control excesul de sebum, stimulează producția de colagen și elastină, reduce petele pigmentare și diminuează aspectul porilor dilatați și al ridurilor.
Protecție solară în fiecare zi din an
Indiferent de anotimp sau temperaturi, protecția solară este un aliat nelipsit din rutina de îngrijire a tuturor tipurilor de ten. Chiar și în zilele înnorate, pielea ta este expusă la două tipuri de radiații UV. În timp ce razele UVA sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii, riduri și pete pigmentare, cele UVB pot cauza inclusiv cancer.
Pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi, dermatologii recomandă aplicarea unui strat generos de cremă sau loțiune cu protecție solară ridicată, de fiecare dată când intenționezi să ieși din casă. Cu cel puțin 20 de minute înainte, aplică o cantitate de aproximativ un deget pe întreaga față. Nu uita de gât, urechi, mâini și picioare. De asemenea, gândește preventiv și ia cu tine loțiunea cu SPF - nu se știe niciodată când vei simți nevoia de protecție suplimentară.
Dacă obișnuiești să te machiezi zilnic, folosește crema cu SPF ca bază de machiaj. De cele mai multe ori, formula acestor produse se combină armonios cu textura unui fond de ten lejer. Totodată, există protecție solară cu pigment de culoare, formulată pentru a se adapta nuanței tenului.
Folosește măști de față săptămânal
Măștile de față sunt un tratament cosmetic la îndemâna tuturor. Un adevărat ritual de îngrijire și răsfăț, ai la îndemână o gamă diversificată de măști. Pentru tenul gras, poți încerca:
● măști din argilă: contribuie la absorbția excesului de sebum, curăță porii în profunzime, matifiază tenul și stimulează producția de colagen;
● măști pe bază de cărbune: îndepărtează celulele moarte, țin sub control producția de sebum;
● măști exfoliante: particulele exfoliante îndepărtează delicat celulele moarte, lăsând pielea mai netedă, mai curată și mai catifelată.
Vizitează un dermatolog pentru un control amănunțit
Chiar dacă pare o misiune greu de îndeplinit, producția de sebum, apariția coșurilor, a punctelor negre și albe, dezvoltarea acneei - toate pot fi ținute sub control. Dacă rutina de îngrijire actuală nu dă randament, medicul dermatolog este singura persoană competentă să te ajute. Un control amănunțit poate dezvălui cauzele reale ale problemelor legate de ten. Totodată, pe baza rezultatelor obținute, te va ajuta să-ți construiești o rutină personalizată.
Tenul gras are nevoie de atenție specială din partea ta. După ce identifici produsele de îngrijire potrivite, folosește-le constant pentru a observa rezultate vizibile. Urmează sfaturile de mai sus și vei observa, în timp, o îmbunătățire vizibilă!
Sursă foto: Freepik.com