De ce să nu-ţi speli faţa mai des de o dată pe zi?

5 decembrie 2024   Îngrijire personală

Sfatul clasic de îngrijire a pielii este să-ţi speli fața zilnic, dimineaţa şi seara, pentru a evita problemele pielii. Cu toate acestea, spălarea frecventă a feţei poate provoca mai mult rău, mai ales dacă suferi de acnee.

Într-o lume în care rutinele de îngrijire a pielii sunt adesea glorificate drept calea spre obţinerea unui ten perfect, ideea de a-ţi spăla fața doar o dată pe zi poate părea nesănătoasă. Totuşi, dermatologii și experții în îngrijirea pielii încep să susțină această abordare mai simplă. De fapt, limitarea rutinei de curățare a feței la doar o dată pe zi ar putea ajuta pielea să rămână tânără pentru mai mult timp.

Actoriţa hollywoodiană Cameron Diaz a recunoscut recent, potrivit Skinshop că nu obişnuieşte să-şi spele tenul. A susținut că suferă de acnee și rozacee, așa că face cel mai bun lucru pentru pielea ei, după cum susţine şi dermatologul britanic Eva Melegh care a indicat mai multe motive pentru care poţi să sari peste etapa de spălare a tenului.

Spălarea frecventă a feţei îndepărtează uleiurile naturale ale pielii

Pielea ta produce uleiuri naturale, cunoscute sub numele de sebum, care joacă un rol important în menținerea sănătății tenului. Spălarea frecventă a feței poate îndepărta aceste uleiuri esențiale, ceea ce duce la iritaţii şi uscarea pielii. Îți poate face pielea grasă și poate cauza acnee, deoarece pielea ta încearcă să compenseze prin producerea de sebum.

Curățarea feței cu un ulei de curățare facială non-comedogen, urmată de o exfoliere blândă o dată la una-două zile este mai bună decât spălarea zilnică cu spălări faciale care vizează dizolvarea grăsimilor.

Te-ar mai putea interesa: Vrei să-ți păstrezi tenul tânăr cât mai multă vreme? Iată 3 lucruri la care să fii atentă!

Nu combate acneea

Este o concepție greșită că excesul de sebum este cel care provoacă acneea. Spălarea feţei de două ori pe zi sau mai des pentru a reduce sebumul nu ajunge la cauza principală a acneei: oxidarea sebumului şi amestecarea cu aerul și bacteriile externe, ceea ce poate face ca sebumul să se acumuleze în porii pielii, provocând blocaje și inflamații.

Dacă sebumul nu este îndepărtat în mod constant, treptat, organismul se va regla singur și va începe să-l producă în cantitate mai mică. Adesea, persoanele cu pielea grasă care au acnee, încep să-şi spele pielea mai mult, ceea ce crește producția de sebum.

Curățarea pielii cu un exfoliant blând o dată pe zi, urmată cu un ser purificator de sebum este o modalitate mai bună de a controla producția de sebum și de a ajuta la prevenirea formării acneei.

Usucă pielea

Ca și stomacul, pielea are bacterii bune și rele. Cele rele pot duce la apariţia inflamațiilor și acneei. Cu toate acestea, bacteriile bune sunt cele care protejează și mențin bariera pielii.

Prin spălarea feţei în mod frecvent cu produse care conțin agenți antibacterieni distrug toate bacteriile şi afectează echilibrul bacterian. Acest lucru poate duce la probleme pentru toate tipurile de piele, dar mai ales pentru pielea predispusă la uscare și eczeme.

Vezi și: Ia-ți „Adio!” de la tenul tern! Hidratare ca la carte cu măști pentru piele uscată

Curăţarea tenului în exces nu rezolvă problema porilor deschiși

Porii deschiși și punctele negre pot fi cauzate și de lipsa elasticității și a producției de colagen. Eliminarea uleiurilor naturale ale pielii prin spălarea feței poate face pielea mai puțin elastică și deschide porii.

Este mult mai bine să exfoliezi ușor pielea normală dată la două-trei zile sau pielea grasă la fiecare una-două zile. Exfolierea accelerează regenerarea celulelor pielii, în timp ce spălarea feței cu spălări antibacteriene usucă pielea și reduce elasticitatea.

Nu permite pielii să se refacă peste noapte

Pielea trece printr-un proces natural de autoreparare în timp ce dormi, iar curățarea excesivă poate perturba acest ciclu, conform BrightSide. Dacă îţi speli fața dimineața și seara, elimini celulele esențiale de care pielea are nevoie pentru procesul de vindecare.

Dacă o cureți doar o dată pe zi, îi permiţi pielii să se concentreze refacere. Peste noapte, pielea poate absorbi mai eficient tratamentele și cremele hidratante, ducând la un ten mai frumos dimineața.

FOTO: Shutterstock

Mai multe