Cel mai bun moment al zilei să aplici serul cu vitamina C. Bonus: cum să-l alegi

Vrei să scapi de oboseala tenului? Vitamina C este răspunsul. Acest antioxidant puternic estompează petele întunecate și crește producția de colagen, ceea ce ajută la combaterea semnelor de îmbătrânire precum ridurile și pierderea elasticităţii.

image

Sub formă de ser, vitamina C poate fi introdusă cu ușurință în rutina ta zilnică. Cu toate acestea, odată cu atenția acordată acestui ingredient, este mai greu să-ţi dai seama în ce produse merită să investești.

Care sunt beneficiile vitaminei C? Radicalii liberi, molecule instabile de oxigen, generate de expunerea la factori externi precum poluarea mediului și razele ultraviolete, dăunează structurilor celulare precum ADN-ul, lipidele și proteinele. Această deteriorare poate afecta colagenul pielii, contribuind la grăbirea îmbătrânirii, apariţia petelor pigmentare, ridurilor fine și aspectului de piele lăsată. Potrivit medicului dermatolog american Brendan Camp, citat de Style Caster, atunci când este aplicată local, vitamina C antioxidantă minimizează și inversează aceste neplăceri aduse pielii, ajutând procesul natural de regenerare a celulelor pielii prin neutralizarea radicalilor liberi și încurajarea roducției de colagen.

Când trebuie să aplici serul cu vitamina C?

Chiar dacă poți folosi serul cu vitamina C în rutina ta de noapte, experții în dermatologie atrag atenţia că aplicarea lui dimineața este benefică. Medicul dermatolog Camp explică: „În timpul zilei, vitamina C îţi poate proteja pielea prin neutralizarea radicalilor de oxigen care se dezvoltă ca urmare a expunerii la radiațiile ultraviolete. În general, cel mai bine este să o utilizezi o dată pe zi, dimineața, după curățarea tenului şi înainte de hidratare sau de aplicarea protecției solară”.

Dermatologii te sfătuiesc, de asemenea, să aplici serul cu vitamina C zilnic, atâta timp cât pielea ta reacţionează bine, fără ca tenul să dea semne de iritare sau roșeață.

Evită să foloseşti aceste ingrediente împreună cu serurile cu vitamina C!

Multe forme de vitamina C sunt instabile, de aceea este mai bine să nu o asociezi cu acizii de exfoliere, percum AHA sau BHA, care pot afecta pH-ul pielii. Acesta este sfatului medidului Marisa Garshick, profesor de dermatologie la Universitatea Cornell, New York.

Vezi și: Obiceiuri proaste care-ți distrug pielea. Ce greșești?

Poți folosi retinol și vitamina C în rutina ta de îngrijire a pielii, potrivit, dar cel mai bine este să le aplici în diferite momente ale zilei pentru a evita sensibilizarea și iritația pielii. De exemplu, pe cele cu vitamina C le alegi dimineaţa, pentru a beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi în timpul zilei, iar pe cele cu retinol le poţi lăsa pentru seară, pentru a acţiona pe timp de noapte.

Cum să alegi un ser cu vitamina C?

Oricât de bună este vitamina C, acest ingredient al produselor pentru îngrijirea pielii este reactiv, pierzându-și ușor proprietățile antioxidante atunci când este expus la căldură, lumină și aer. Alege un produs ambalat într-o sticlă închisă la culoare, cu un capac etanș, pentru a reduce probabilitatea ca serul să-și piardă proprietăţile în timp. Ai grijă să păstrezi serul într-un loc răcoros, uscat și întunecat.

Te-ar mai putea interesa: Vrei să-ți păstrezi tenul tânăr cât mai multă vreme? Iată 3 lucruri la care să fii atentă!

Pentru a fi eficient, optează pentru un ser cu vitamina C în proporţie de 10% sau 20%. Cele cu vitamina E și acid ferulic pot îmbunătăți eficacitatea și prelungi perioada de valabilitate.

FOTO: SHutterstock