Floarea de hârtie. O vezi peste tot în Grecia, dar ştiai că este şi plantă de leac?

11 iulie 2024   Îngrijire personală

Dincolo de frumusețea ei ornamentală, floarea de hârtie este şi plantă medicinală. Ştiai că ameliorează tusea uscată?

Infuzia de floare de hârtie nu este doar un remediu casnic, ci și o sursă bună de vitamina C, fibre și antioxidanți. Florile pe care le admiri de obicei în vacanţele din Grecia ajută la combaterea tusei uscate, dar şi a durerilor de gât și a problemelor respiratorii.

Reduce intensitatea tusei uscate

Proprietățile vindecătoare ale florii de hârtie sunt legate de prezența compușilor bioactivi. De exemplu, antocianinele și flavonoidele pe care le conțin au acţiune antiinflamatoare. Inflamarea căilor respiratorii duce la tusea uscată, dar compușii din floarea de hârtie pot ajuta la reducerea inflamației, care la rândul său calmează iritația și scade intensitatea tusei.

Pe de altă parte, taninurile și saponinele au proprietăți expectorante, care ajută la fluidizarea secrețiilor mucoase și facilitează eliminarea acestora. Mai mult, flavonoidele pot contribui și la acțiunea expectorantă, relaxând mușchii netezi ai căilor respiratorii.

Te-ar mai putea interesa: Planta care înlocuieşte cafeaua şi scade colesterolul

Cum se prepară ceaiul de flori de hârtie

Dacă vrei să pregăteşti această infuzie, la nevoie, trebuie doar să urmezi următorii paşi. Ai nevoie de o mână de flori de hârtie uscate sau proaspete, o cană de apă, miere, lămâie. Fierbi apa, adaugi florile de hârtie, dai deoparte și laşi la infuzat cinci-zece minute. Strecori infuzia și adaugi miere şi lămâie.

Vezi şi: Sânzienele, cunoscute şi sub numele de Florile Sfântului Ioan: un singur leac pentru zeci de boli

Pentru a fi eficientă, infuzia trebuie băută de două ori pe zi. Sunt de ajuns două-trei căni în 24 de ore. Cu toate acestea, este important să consulți un medic pentru a fi singr că este potrivită pentru tine.

Aceste flori pot fi contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează, precum şi persoanelor cu alergii.

FOTO: Shutterstock, arhiva personală

Mai multe