Trifoiul roşu, remediu naturist? Uite pentru ce afecţiuni îl recomandă experţii!

Numit şi Trifolium pratense, trifoiul roşu s-a dovedit util în mai multe afecțiuni. În cele ce urmează îţi prezentăm şi posibilele efecte secundare și contraindicaţiile preparatelor cu trifoi roşu.

image

S-a descoperit că trifoiul roșu este folosit pentru a calma bufeurile cauzate de menopauză, dar şi în osteoporoză, artrită și afecțiunile pielii. Preparatele cu trifoi ar trebui luate la recomandarea unui fitoterapeut sau după obţinerea acordului medicului de familie ori specialist, mai ales dacă urmezi un tratament pentru o afecţiune cronică.

Trifoiul roșu conține izoflavone, ca formononetina și genisteina, iar prin acţiunea acestor substanţe poate influenţa nivelul de estrogen. Din acest motiv, izoflavonele sunt numite și fitoestrogeni. Planta a fost folosită în medicina tradițională. Există studii care au arătat că trifoiul roșu poate ajuta la îmbunătățirea sănătății părului și a pielii. De asemenea, s-a observat că poate fi utilizat în cazul unor probleme respiratorii, cum ar fi astmul.

Ameliorează simptomele menopauzei

Trifoiul roșu este o plantă care a fost folosită în medicina tradițională pentru a trata o varietate de probleme de sănătate, inclusiv bufeurile, osteoporoza, artrita și bolile de piele și păr. Potrivit unor studii, consumul zilnic a 40-80 mg de trifoi roșu poate ajuta la reducerea bufeurilor provocate de menopauză.

Susţine sănătatea oaselor

Un studiu efectuat pe persoane de sex feminin care erau la menopauză, extractul de trifoi roșu a influenţat în mod pozitiv sănătatea oaselor. Densitatea minerală osoasă a scăzut doar la acelea care au luat un placebo. Deși acest studiu arată promițător, sunt încă necesare studii ample și pe termen lung.

Reduce nivelul de trigliceride

Despre trifoiul roșu se cunoaşte că are în compoziţie izoflavone. În urma unei serii de mai multe studii, s-a aflat că izoflavonele au scăzut ușor nivelurile de trigliceride în comparație cu placebo. Izoflavonelele nu au părut să aibă un efect semnificativ asupra lipoproteinelor cu densitate scăzută (colesterolul rău), lipoproteinelor cu densitate mare (colesterolul bun) sau colesterolului total, de aceea sunt necesare studii suplimentare.

Ce efecte secundare frecvente are

Potrivit unor studii realizat cu ajutorul unor femei aflate la menopauză, preparatele cu trifoi roşu nu le-au dat efecte secundare atunci când extractul a fost folosit pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, s-a observat că, atunci când au fost utilizate pentru a reduce nivelul de colesterol, au apărut efecte secundare provocate de izoflavone precum dureri de cap sau de stomac şi balonare.

Te-ar mai putea interesa: La ce ajută ceaiul de trifoi roşu

Cine ar trebui să evite preparatele cu trifoi roşu

Persoanele diagnosticate cu cancer de sân

În cazul unor forme de cancer de sân, terapia hormonală este utilizată după o intervenție chirurgicală, pentru a preveni reapariția bolii. Cum trifoiul roșu poate interfera cu terapia hormonală, ar fi bine să nu fie folosite remedii care îl coţin.

Info

Există puține informații despre efectele și siguranța trifoiului roșu la copii

Femeile însărcinate sau care alăptează

Trifoiul roșu ar trebui ocolit în timpul sarcinii sau alăptării. Discută cu un fitoterapeut sau cu medicul despre beneficiile și riscurile leacurilor cu trifoi.

Vezi și: Trifoiul roşu, planta norocului care tratează multiple afecţiuni. Cum reduce o simplă tinctură semnele îmbătrânirii

Atenţie!

Dacă urmezi tratament cu anticoagulante, terapii hormonale pentru anumite forme de cancer, ai artrită reumatoidă sau psoriazis, evită să iei remedii naturiste cu trifoi roşu

FOTO: Pixabay



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg