Siropul de tuse, periculos pentru copii. Află de ce şi care este vârsta până la care ar trebui interzise!

Copiii mici ajung de obicei la cel puțin șase răceli pe an şi, de cele mai multe ori, sunt însoţite de tuse care trenează chiar şi săptămâni întregi. Părinţii apelează imediat la siropuri pentru a ameliora tusea uscată sau productivă, dar nu sunt atât de eficiente pe cât promit, din contră.

image

Ingredientele active din siropurile de tuse variază în funcție de beneficiul promis. Pot conține antitusive care atenuează reflexul de tuse al organismului, expectorante și mucolitice. Acestea ajută la eliminarea flegmei. Alte medicamente conţin decongestionante pentru a combate problema nasului înfundat, antihistaminice sedative pentru a stopa strănuturile, pentru a opri curgerea nasului și pentru a creşte calitatea somnului.

Medicamentele antitusive cele mai riscante

La copii, cele mai riscante medicamente sunt cele cu acțiune sedativă, precum antihistaminicele sedative sau antitusivele pe bază de opioide. Dacă efectul sedativ poate fi dorit de unii părinții ai căror copii nu pot dormi din cauza tusei, trebuie ştiut că la copiii mici, sedativele pot da agitație și hiperactivitate. Siropurile pentru tuse care nu conțin sedative sunt mai sigure, dar sunt foarte puține studii privind siguranța și eficacitatea acestor produse la copii.

Până la ce vârstă n-ar trebui să-i dai siropuri de tuse fără sfatul pediatrului?

Copiii mici sub doi ani sunt cei mai expuși riscului unei supradoze de siropuri de tuse. De aceea, în Australia, s-a recomandat evitarea utilizării siropurilor de tuse pentru copiii cu vârste sub șase ani. De aceea, nici nu se oferă instrucțiuni de dozare pentru copiii sub șase ani pe etichetele siropurilor.

Modificările au venit în urma rezultatelor unor cercetări privind aceste produse au fost publicate în Medical Journal of Australia. Au fost analizate erorile de dozare, efectele adverse la doze corecte și ingerările accidentale, cum ar fi atunci când un copil mic a ajuns la dulapul cu medicamente. Mai mult, în anul 2020, au fost afişate avertismente la produsele de tipul antihistaminicelor sedative, care anunţau că nu ar trebui utilizate la copiii sub doi ani. Luarea acestor măsuri a dus la  înjumătățirea ratei otrăvurilor și spitalizărilor.

Te-ar mai putea interesa: Ce e de făcut când bebeluşul tuşeşte

Când este bine să dai copilului siropuri de tuse?

Siropurile pentru tuse pot fi utilizate la copiii cu vârsta cuprinsă între șase și 11 ani, dar este necesară prudență. Aceste produse trebuie administrate numai după un consult medical şi ar trebui recomandate de pediatru. Unele produse din plante sunt disponibile și comercializate pentru copii, cum ar fi cele cu extract de frunze de iederă. Eficienţa lor poate să difere de la un copil la altul, dar nu au efecte secundare.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul care tuşeşte este să-i oferi lichide calde, odihnă și liniște. Şi mierea îl poate calma, dar o poţi folosi după vârsta de un an, dacă are o tuse productivă.

Vezi şi: Remediu dulce. Alungă tusea cu ciocolată

Antibioticele vor fi necesare numai dacă medicul le recomandă în cazurile de pneumonie bacteriană acută, tuse cronică provocată de o infecție bacteriene, cum ar fi bronșita bacteriană prelungită, sau tuse convulsivă. Analgezicele, antipireticele şi antiinflamatoarelor pot fi date dacă apar febra şi durerile de cap, musculare. Verifică doza corectă în funcţie de greutatea și vârsta copilului.

FOTO: Shutterstock