Fulgi sau lapte de ovăz în cafea? De ce să adaugi zilnic?

5 octombrie 2022   Îngrijire personală

Oricât de savuroase ar fi, băuturile cu cafea în care s-a adăugat lapte, frişcă sau zahăr nu sunt atât de sănătoase, mai ales dacă le bei zilnic sau de mai multe ori pe zi. Riscul de diabet și boli de inimă poate fi redus prin adăugarea de ovăz.

Există un lucru care îi scoate pe cei mai mulți oameni din pat dimineața: cafeaua. Potrivit Asociației Române a cafelei, un român consumă în fiecare an trei kilograme de cafea, iar cea măcinată este preferată de două treimi dintre români. Pe lângă cofeina energizantă, cafeaua este considerată şi un răsfăț, o băutură perfectă pentru momentele de relaxare. O cafea simplă, neîndulcită este un mod perfect de a-ţi aduce un plus de energie dimineaţa. Dacă simţi nevoia să adaugi ceva în plus, încearcă ovăzul şi nu vei risca să obţii o băutură dăunătoare.

Cafeaua și ovăzul o combinaţie energizantă

Când vrei să dai savoare în plus cafelei obişnuite, te gândești la siropuri, lapte, frișcă sau condimente pudră. Dar ce zici de puţin ovăz? Potrivit Medical News Today, ovăzul îţi conferă fibre, vitamine, minerale, antioxidanți. Dacă îl consumi zilnic, acesta combate inflamația, crește energia și accelerează metabolismul. De aceea, tărâţele sau fulgii de ovăz şi cafeaua formează o combinaţie hrănitoare şi energizantă.

Vezi şi: Vrei să treci la cafea decofeinizată? Uite la ce riscuri te expui!

Pentru a spori beneficiile acestui amestec, încearcă să îndulceşti băutura cu miere și adaugă lapte cu conținut scăzut de grăsimi, dacă nu poţi renunţa la acesta.

Reţine!

Combinarea cafelei cu ovăzul este ideală pentru cei care suferă de boală de reflux, probleme digestive ori cei care beau cafeaua pe stomacul gol

Cofeina din cafea poate afecta producția de insulină la persoanele cu diabet. Prin urmare, ovăzul stabilizează fluctuațiile zahărului din sânge.

Citeşte şi: Cafeaua, interzisă și considerată viciu nepatriotic. Motivul are de-a face cu berea nemțească

Laptele de ovăz este benefic?

Nu ai timp să strecori cafeaua de fulgii sau tărâţele de ovăz şi preferi să foloseşti lapte de ovăz? Ei bine, nu vei avea aceleași efecte benefice. Laptele de ovăz nu-ţi va aduce un aport aşa mare de fibre, proteine, vitamine și minerale. Faţă de laptele de vacă, cel de ovăz este, în general, o sursă bună de calciu, vitaminele A, B, B12 și D. Acest tip de lapte reduce şi pofta de mâncare exagerată, pofta de gustări nesănătoase, ceea ce îl face ideal pentru cei care intenţionează să slăbească.

FOTO: Shutterstock

Mai multe