Vrei să treci la cafea decofeinizată? Uite la ce riscuri te expui!
Din diverse motive, eşti nevoit să renunţi la cafea din cauza cafeinei pe care o conţine şi apelezi la un înlocuitor, cafeaua decofeinizată. Nici consumul de cafea lipsită de cafeină nu este lipsit de urmări negative.
Când cafeaua îţi dă o stare de nervozitate, trecerea la varianta decofeină poate părea soluția perfectă. Chiar dacă aceasta conține mai puțină cafeină decât cafeaua obișnuită, nu este o alternativă mai sănătoasă. Are o mulțime de efecte secundare la care probabil nici nu te-ai gândit. Vei fi surprins să afli că ar putea fi mai bine să alegi cafeaua obișnuită în locul celei decofeinizate.
Îţi poate creşte nivelul de colesterol rău
Dacă te-ai gândit să treceți la cafea decofeinizată pentru a ține sub control nivelul de colesterol, ai grijă ce tip de cafea alegi. Cercetările au arătat că tipul de cafea decofeinizată poate crește destul de mult nivelul de colesterol rău. Motivul este selecția de boabe de cafea. Majoritatea cafelelor decofeinizate sunt făcute din boabe Robusta care au un conținut mai mare de grăsimi, prin urmare pot crește colesterolul. Dacă vrei să bei cafea fără cafeină în locul celei obișnuite, caută mărci care folosesc boabe Arabica.
Nu are efectele benefice ale cafelei obișnuite
Excesul de cafea aduce multe riscuri pentru sănătate, dar savurarea ei cu moderație are multe efecte benefice, cum ar fi estomparea ridurilor și combaterea acneei. Cafeaua decofeinizată este o băutură foarte procesată, care își pierde cele mai multe ingrediente naturale bioactive prin decofeinizare. Se pirede şi acidul clorogenic care întăreşte sistemul imunitar și încetineşte îmbătrânirea pielii.
Favorizează instalarea artritei
Pe lângă alte riscuri pentru sănătate ale cafelei fără cafeină se numără şi afectarea oaselor. Cercetările au arătat că persoanele care beau în mod regulat patru ceşti sau mai multe de cafea decofeinizată zilnic au un risc mai mare de a suferi de artrită reumatoidă faţă de cei care n-au băut niciodată cafea decofeinizată.
Nu este indicată mai mult de o ceaşcă femeilor însărcinate
Pentru a reduce aportul de cafeină, multe graviduţe aleg cafeaua decofeinizată. Doar pentru că aceasta conține foarte puțină cafeină nu înseamnă neapărat că este sigur să bei multă. Experții cred că femeile însărcinate pot bea o ceașcă de cafea pe zi, dar dacă optează pentru una decofeinizată, excesul poate face mai rău decât cea obişnuită. Conține puțină cafea și, deși ficatul poate s-o descompună, este posibil ca organismul bebelușului să nu poată face același lucru. De aceea, nu trebuie depăşită cantitatea de o ceaşcă pe zi, chiar dacă nu are cafeină.
@shutterstock