Motivul pentru care eşti obosit tot timpul. Nu te-ai fi gândit la asta!

1 octombrie 2024   Îngrijire personală

Oboseala constantă poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave legate de o dietă din care lipsesc sursele de elemente nutritive esenţiale.

Când ajungi să te confrunţi adesea cu lipsa constantă de vitalitate, acea senzație de oboseală permanentă pot fi un simptom care nu trebuie ignorat. Câteva ore de somn pot fi unul dintre factori, totuși, în majoritatea cazurilor, este de obicei legat de o dietă lipsită de nutrienți esențiali.

Principala sursă de energie a organismului este hrana. De aceea este important să ai o dietă cât mai variată și hrănitoare, care să ofere toate grupele nutriționale de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos. Vitaminele și mineralele prezente în alimente joacă un rol foarte important în reglarea zahărului din sânge, menţinerea unei stări de spirit bune, întărirea musculaturii și oaselor, printre alte funcții vitale.

Carenţa acestei vitamine îţi poate da somnolenţă

Una dintre cauzele oboselii constante poate fi legată de deficitul de vitamina B12. Acest element nutritiv este responsabil pentru transformarea carbohidraților în glucoză pentru a obține energie maximă din alimente.

Vezi şi: Te simţi lipsit de energie! Uite ce ar trebui să mănânci!

Vitamina B12 este un nutrient esențial pentru corp, deosebit de important pentru funcționarea creierului, a sistemului nervos și pentru sânge. Pe lângă faptul că intervine în producerea de energie, este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi a creierului, contribuind la memorie, învăţare şi starea de spirit.

Ce se întâmplă dacă ai deficit de vitamina B12?

Carenţa de vitamina B12 poate cauza diverse probleme de sănătate. Printre acestea se numără anemia, care dă simptome ca oboseala, slăbiciunea, paloarea, dar şi problemele neurologice, manifestate prin furnicături, amorțeală, dificultăți de mers, pierderi de memorie. Lipsa de vitamina B12 poate să ducă şi la depresie, schimbări de dispoziție, iritabilitate.

Te-ar mai putea interesa: Te simți obosită în fiecare zi? Faci 8 mari greșeli!

Cele mai bune surse de vitamina B12

Îţi poţi acoperi necesarul zilnic de vitamina B12 prin consumarea unor alimente de origine animală, precum carnea de vită, de pasăre sau porc, dar şi pește (somon, ton, sardine). Pentru un plus de vitamina B12, nu uita să mănânci ouă şi produse lactate! Cei care urmează dieta vegană sau ţin pot, o pot lua din alimente fortificate, cereale sau suplimente alimentare.

FOTO: Shutterstock

Mai multe