Cele mai bune cinci vitamine pentru menținerea sănătății pielii
Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar o îngrijire cutanată corespunzătoare contribuie la menținerea sănătății întregului organism.
Vitaminele joacă un rol esențial în menținerea sănătății pielii și în promovarea luminozității și aspectului tânăr. De pildă, rolul vitaminei C in sanatatea pielii este unul foarte important, întrucât această vitamină este necesară pentru sinteza colagenului, proteina care oferă pielii rezistență și elasticitate, dar este și un puternic antioxidant.
Vitamina E este, de asemenea, vitală pentru sănătatea pielii, întrucât o protejează de daunele cauzate de soare. Radiațiile ultraviolete reprezintă principala cauza a îmbătrânirii premature a pielii.
Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai bune cinci vitamine pentru menținerea sănătății pielii:
Vitamina A
Vitamina A este un nutrient esențial care susține sănătatea pielii, a ochilor și a aparatului reproducător, precum și funcția imunitară.
Cele mai cunoscute surse de vitamina A sunt retinoizii. Aceste ingrediente se găsesc în numeroase produse cosmetice și sunt recomandate în rutina de îngrijire a pielii.
Vitamina A este esențială pentru regenerarea celulară, ajutând la menținerea sănătății pielii și la prevenirea îmbătrânirii premature. Această vitamină este deosebit de benefică în controlul producției de sebum, reducând astfel riscul apariției acneei.
Pe lângă introducerea retinoizilor în rutina de îngrijire a pielii, organismul poate obține aportul necesar de vitamina A pentru menținerea sănătății cutanate din alimentație. Carnea de pasăre și produsele lactate, morcovii, cartofi dulci și spanacul conțin vitamina A.
Vitamina C
Vitamina C are proprietăți antioxidante și ajută astfel la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi. Mai mult decât atât, vitamina C sprijină producția de colagen. Acesta este motivul pentru care vitamina C este unul dintre ingredientele cheie care se regăsesc în multe produse antiîmbătrânire.
Unul dintre rolurile vitaminei C pentru piele este că o protejează de radiațiile ultraviolete emise de soare. Astfel, riscul de deteriorare celulară scade, iar procesul de îmbătrânire este întârziat. Un aport adecvat de vitamina C poate ajuta, de asemenea, la repararea și prevenirea pielii uscate.
În rutina de îngrijire a pielii, produsele cu vitamina C sunt recomandate dimineața, întrucât oferă protecție împotriva factorilor de mediu dăunători.
Vitamina C se găsește în citrice (portocale, lămâi), căpșune, broccoli, spanac și ardei gras.
Vitamina D
Vitamina D, cunoscută și sub denumirea „vitamina soarelui“, este un nutrient esențial pentru organism. Beneficiile vitaminei D asupra corpului sunt numeroase, printre cele mai importante numărându-se dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase puternice, reglarea absorbției calciului, buna funcționare a sistemului imunitar și protejarea pielii.
Organismul produce, în mod natural, vitamina D, când este expus direct la lumina soarelui. Însă, vitamina D poate fi obținută și din alimentație.
Vitamina D este esențială pentru repararea celulară și are un rol important în controlul inflamației pielii. Un nivel adecvat de vitamina D poate contribui la gestionarea unor afecțiuni cutanate, precum psoriazisul și eczema.
Pentru a obține necesarul de vitamina D este recomandată expunerea la soare, în fiecare zi, timp de 10 minute, însă nu în timpul orelor de vârf (10.00 - 16.00). De asemenea, pentru un aport corect de vitamina D sunt recomandate alimente precum somonul, tonul, ciupercile, laptele și ouăle.
Vitamina E
Ca și vitamina C, vitamina E este un antioxidant. Principala sa funcție în îngrijirea pielii este de a o proteja împotriva daunelor provocate de soare. Fotoprotecția se referă la capacitatea organismului de a minimiza daunele cauzate de razele UV. Acest lucru poate ajuta la prevenirea petelor întunecate și a ridurilor.
De asemenea, vitamina E ajută la menținerea hidratării, contribuind astfel la o piele mai catifelată și elastică.
Vitamina E este disponibilă în multe produse de îngrijire a pielii, însă poate fi obținută și din alimentație. Migdalele, alunele și semințele de floarea-soarelui se numără printre alimentele bogate în vitamina E.
Vitamina K
Vitamina K ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și reducerea inflamației. Prin urmare, contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor. În plus, vitamina K este cunoscută pentru proprietățile sale de reducere a cercurilor închise și a pungilor de sub ochi.
Vitamina K este eficientă în tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi vergeturile și petele pigmentare.
Printre alimentele bogate în vitamina K se numără varza Kale, spanacul, salata verde, fasolea verde și broccoli.
Așadar, vitaminele sunt esențiale pentru sănătatea și buna funcționare a organismului, iar deficitul de vitamine poate avea efecte adverse asupra pielii. Acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea sănătății și aspectului tânăr al pielii și pot fi obținuți atât printr-o alimentație echilibrată și prin suplimente nutritive, cât și prin aplicarea locală a produselor cosmetice care le conțin.
Sursă foto: Freepik