Obiceiuri care îţi afectează pielea. Elimină-le din rutina de îngrijire!

29 decembrie 2023   Îngrijire personală

Dacă ai un ten frumos nu înseamnă că pielea ta este bine îngrijită în totalitate, aşa cum măştile şi alte produse de îngrijire făcute în casă nu-ţi garantează că vei avea imediat o piele mai hidratată şi mai sănătoasă. Unele alegeri pe care le faci în ceea ce priveşte păstrarea frumuseţii pielii te pot duce mai degrabă la dermatolog decât să atragă complimente.

Chiar dacă ai tenul gras, pielea ta poate suferi uscăciune pe tot parcursul lunilor de iarnă. Nivelul de umiditate scade, iar aerul de afară devine uscat și rece. Acest lucru face ca apa din piele să se evapore mai repede, provocând uscăciune și desprindere. Deși schimbările vremii nu pot fi oprite, există acțiuni pe care le poți lua pentru a preveni ca toate acestea să-ţi afecteze pielea.

Alegeri balsamuri de buze nepotrivite

Vântul şi vremea schimbătoare îţi pot usca buzele. Poate părea o neplăcere trecătoare, dar în unele cazuri, crăparea lor poate fi incredibil de dureroasă.

Asociația Academiei Americane de Dermatologie susţine folosirea unor balsamuri de buze calmante şi hrănitoare. Când le aplici, nu ar trebui să simţi că te ustură sau te ard. Unele au ingrediente care vindecă buzele crăpate cum ar fi uleiul din semințe de cânepă, untul de shea.

Dacă ai buzele crăpate, evită balsamurile de buze care conțin camfor, eucalipt, parfum, mentol sau arome, cum ar fi scorțișoară, citrice, mentă sau mentă. O altă modalitate de a trata buzele crăpate este să folosești ulei de cocos, aloe vera, castraveţi, ceai verde sau miere, care sunt hrănitoare şi antiinflamatoare. Ai grijă să te hidratezi bine și să bei cât mai multă apă. Dacă ai un aer uscat în casă, poţi folosi un umidificator.

Te aştepţi ca produsele de îngrijire să facă totul

Sănătatea pielii este la fel de importantă ca aceea a inimii, a creierului, deci ai grijă ce pui pe pielea ta şi la stilul de viaţă! Vei avea o piele frumoasă nu numai dacă alegi cele mai potrivite produse de îngrijire, ci şi dacă mănânci diversificat, dacă faci mişcare şi dormi suficient. Gestionarea stresului este esenţială pentru a te bucura de o piele sănătoasă. Atunci când devii stresată şi nivelul tău de cortizol creşte, pielea este mai predispusă la inflamaţii şi erupţii.

Te-ar mai putea interesa: Patru paşi în crearea unui rutine de îngrijire a pielii

Ignori tot ce este mai jos de bărbie

Cele mai multe persoane se concentrează asupra îngrijirii feţei, eventual a mâinilor şi ignoră restul pielii. În sezonul rece, aproape toată lumea renunţă la aplicarea unor produse pentru piele în general, cu gândul că oricum nu este expusă privirilor celorlalţi, ca în timpul verii. Dacă ai deja o rutină de îngrijire a tenului, încearcă să acorzi atenţie în egală măsură pielii corpului. Aplică produse exfoliante pe călcâie, genunchi şi coate, apoi o loţiune hidratantă pentru corp. Nu uita să întinzi şi pe gât şi decolteu cremele de zi sau de noapte pe care le-ai rezervat tenului!

Măreşti căldura din casă

Intensificarea căldurii din casă nu numai că face ca pielea să fie mai uscată, ci afectează și buzele, nasul și gâtul care devin mai uscate, de asemenea. Menține căldura la o setare scăzută cu care te simți confortabilă și acoperă-te cu haine mai groase. Ia în considerare investiția într-un umidificator care va ajuta la înlocuirea umidității care se pierde în aer.

Vezi ş: Termenul de folosire al produselor de îngrijire

Exfoliezi pielea excesiv

Nu omite cu totul exfolierea în timpul lunilor de iarnă, deoarece doreşti, totuși, să elimini acumularea de celule moarte ale pielii, care îţi pot face pielea să arate ternă şi descuamată. Exfoliază pielea mai rar, eventual o dată pe săptămână.

Apa fierbinte nu are efect benefic

Majoritatea preferă duşurile fierbinţi, mai ales când zilele sunt reci. Apa nu pare niciodată suficient de fierbinte, dar dermatologii indică faptul că apa fierbinte afectează în mod negativ pielea care devine mai uscată şi îşi pierde funcţie de protecţie prin eliminarea stratului de barieră epidermică. Dacă deja ai pielea uscată şi dacă suferi de eczeme, un duş fierbinte este contraindicat. În privinţa săpunurilor, cele mai multe tipuri de săpunuri conţin ingredientele care fac spumă.

Potrivit specialiştilor, produsele spumante afectează pielea, deteriorând stratul exterior şi funcţia barierei epidermice. Acest strat este important pentru a-ţi proteja pielea şi trebuie să funcţioneze pentru a avea o piele sănătoasă. O variantă bună de curăţare a pielii este aceea de a folosi un ulei de baie sau de duş aplicat pe pielea umedă. Acesta oferă hidratarea necesară şi protejează pielea. După îmbăiere, nu uita să foloseşti o cremă hidratantă, mai ales atunci când te afli în sezonul rece.

FOTO: Shutterstock

Mai multe