Obiceiuri nocive pentru dantură: pasta de dinți cu cărbune, pe lista „neagră‟

20 aprilie 2023   Îngrijire personală

Pentru o bună sănătate orală, este necesar să evităm să facem anumite lucruri. De pildă, știai că folosirea pastei de dinți cu cărbune activ ar poate fi nocivă? Sau că stresul poate favoriza apariția bruxismului? 

Obținerea și menținerea unei bune sănătăți orale înseamnă mai mult decât un zâmbet frumos și strălucitor. Studiile științifice au arătat că igiena orală deficitară este legată și de anumite afecțiuni, precum diabet sau boli de inimă. De aceea, este important să le prevenim prin periajul zilnic, prin folosirea aței dentare și prin evitarea obiceiurilor ce ne pot face rău. Iată o parte dintre ele! 

Utilizezi o pastă de dinți cu cărbune activ 

Se presupune că pasta de dinți cu cărbune activ te ajută să ai o dantură curată și albă și combate respirația urât mirositoare, însă medicul stomatolog James Galati spune că acest tip de pastă de dinți poate fi dăunătoare, în special dacă este abrazivă, deoarece provoacă sensibilitate la carii.  

Citește și: Dinții nu se vindecă singuri, așa cum se întâmplă cu mare parte din corp. Explicația științifică 

Folosești o periuță de dinți mult prea dură

Poate ai crezut că periuța de dinți dură ajută la o mai bună curățare, însă specialistul menționează că aceasta poate să îndepărteze smalțul protector al dinților și să deterioreze dantura. Acest lucru se poate întâmpla, mai ales, dacă o folosești în combinație cu o pastă de dinți abrazivă. În schimb, medicul îți recomandă să folosești o periuță moale în combinație cu pastă de dinți cu fluor, eficientă în prevenirea cariilor dentare.

Consumul excesiv de citrice

Așa cum băuturile carbogazoase sunt dăunătoare pentru sănătatea orală, la fel și sucurile naturale care conțin citrice pot fi. Acest lucru se întâmplă, deoarece fructele (portocalele, grefele, chiar și strugurii) au un nivel ridicat de aciditate care dizolvă smalțul dinților în timp. Medicul stomatolog îți recomandă ca după ce ai consumat citrice, fie sub formă solidă sau lichidă, să bei un pahar cu apă plată.

Citește și: Bruxismul, boala care afectează o mare parte a populației. Cum o recunoști

Te stresezi 

Nivelul ridicat de stres se află în strânsă legătură cu problemele dentare, spune medicul Galati. Care este explicația? Cu cât te stresezi mai mult, cu atât vei fi mai predispus la bruxism, adică la scrâșnirea dinților pe parcursul activităților zilnice, ceea ce duce la deteriorarea danturii. De asemenea, obiceiurile inconștiente, cum ar fi rosul unghiilor și mestecatul de gumă poate provoca daune, scrie „The Healthy‟. 

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe