Trecerea la ora de iarnă ţi-ar putea afecta dantura?

În noaptea dintre 29 şi 30 octombrie 2022, adică în weekendul care tocmai a trecut, s-a făcut trecerea la ora de iarnă, iar ora 4.00 a devenit 3.00. Știai că această schimbare poate să ducă la tulburări de somn, dar şi la probleme dentare?

image

Privarea de somn este o urmare a schimbării orei de la vară la iarnă şi invers. Poate afecta semnificativ sănătatea dentară, după cum avertizează un ortodont britanic. Potrivit Express.co.uk, medicul Khaled Kasem a atras atenţia asupra problemelor dentare provocate de lipsa de somn provocată inclusiv de trecerea la ora la iarnă.

Gingivita, o afecţiune frecvent cauzată de tulburările de somn

Respirația urât mirositoare, sângerarea gingivală, cariile sunt doar câteva dintre problemele cu care te poţi confrunta dacă nu dormi suficient. „Privarea de somn ne afectează corpul în diverse moduri. În afară de faptul că ne face să ne simțim obosiți, ne poate afecta sănătatea orală”, a spus el.

Vezi și: Pentru o stare de bine toamna, urmează aceste sfaturi

Una dintre cele mai frecvente probleme dentare cauzate de privarea de somn este inflamația gingiilor, cunoscută și sub numele de gingivită. Aceasta este cauzată de hormonii inflamatori produși de organism atunci când nu doarmi suficient. Primul semn al bolii este sângerarea gingiilor când te speli pe dinți, folosești aţă dentară sau mănânci alimente dure, ca merele. De asemenea, gingiile se pot înroşii, umfla şi pot să devină dureroase. În lipsa unui tratament, poate evolua către parodontoză şi chiar pierderea dinților.

Reţine!

Tulburările de somn cresc consumul de alimente dulci și procesate, apoi riscul de carii dentare

Scrâșnirea dinților poate fi cauzată şi de nesomn

Bruxismul, cum este numită scrașnirea dinților, este, de obicei provocat de stres, anxietate, dar şi de privarea de somn. Afecţiunea poate afecta grav sănătatea orală.

Cazurile ușoare nu necesită tratament, dar, când se ajunge la tulburări severe ale maxilarului, dureri de cap, migrene, dinți fracturați, sensibilitate crescută a dinților și pierderea dinților, este nevoie să faci o programare la un medic stomatolog.

Află mai multe despre: Cum afectează organismul trecerea la ora de iarnă

Schimbarea orei afectează şi imunitatea

Sistemul imunitar apără organismul de infecții și este vital pentru menținerea sănătății generale. Mai mult, contribuie la sănătatea dinților și a gingiilor. Lipsa somnului şubrezeşte sistemul imunitar și capacitatea lui de a proteja cavitatea bucală de infecții obişnuite.

Ştiai că...

...lipsa somnului reduce producția de salivă în gură, iar saliva este necesară pentru a ne menține gura curată prin reducerea cantității de bacterii? Dacă aceasta este în cantitate limitată și gura devine uscată, bacteriile se vor forma și respirația va avea miros neplăcut.

FOTO: Pixabay