Bruxismul, boala care afectează o mare parte a populaţiei. Cum o recunoşti

1 85079 original jpg jpeg

Te trezeşti adesea cu dureri de cap sau în zona articulaţiei temporo-mandubulare şi a urechii? Sau ţi se încleştează maxilarele pe timpul zilei sau noaptea? S-ar putea să suferi de bruxism, o boală ce afectează o mare parte din populaţie. 

Bruxismul este o afecţiune dentară foarte comună, întâlnită atât la adulţi, cât şi la copii. Se caracterizează prin scrâşnitul din dinţi, încleştarea maxilarelor şi dureri ale articulaţiei temporo-mandibulare.

Există două feluri de bruxism: cel nocturn şi cel mai răspândit, caracterizat de scrâşnirea automată a dinţilor şi contracţii ritmice ale maxilarului şi cel diurn ce este o reacţie la diferiţi stimuli.

Care sunt cauzele apariţiei bruxismului:

- Bruxismul poate să apară din pricina stresului sau a anxietăţii. Cel care are loc ziua este mult mai uşor de controlat, în schimb cel din timpul nopţii nu prea se poate controla, spun specialiştii. 

- Uneori, bruxismul nocturn este considerat a fi cauza malocluziei dar poate să fie şi de natura neurologică sau chiar musculară.

- Sunt studii care arată că există o asociere între bruxism şi consumul de alcool sau de cafea.

- În cazul unui copil, bruxismul poate să apară din cauza durerilor de dinţi.

- Printre cauzele bruxismului mai regăsim şi refluxul gastroesofagian, sau boala Parkinson.

Citeşte şi: Terapia cu ulei CBD. Beneficii pentru sănătate

"Stresul poate duce la scrâşnirea dinţilor pe timpul zilei sau a nopţii, de cele mai multe ori în mod inconştient. Bruxismul poate duce la probleme dentare din cauza pierderii treptate a dinţilor cauzate de erodarea smalţului dentar sau poate duce la hipersensibilitate, inflamaţii, fisuri, fracturi sau necroză pulpară. Totodată, bruxismul poate agrava o boală parodontală deja existentă, poate determina apariţia pungilor gingivale, poate produce fracturarea sau decimentarea lucrărilor proteice sau modificări ale oaselor maxilare. Tratamentul bruxismului trebuie să fie obligatoriu instituit de către medicul dentist cât mai precoce după ce a avut loc diagnosticarea acestei afecţiuni, pentru că disfuncţiile dentare pe care le poate cauza să fie limitate", susţine medicul specialist stomatolog Ion Melnic.

Tratamente pentru bruxism

În primul rând, prin controalele periodice. În baza unui diagnostic oferit de medicul specialist ţi se poate oferi cea mai bună metodă de tratament. În general, tratamentul pentru bruxism constă în crearea personalizată a unei gutiere dentare, după mulajul dinţilor de pe una dintre arcade, ce va împiedica atingerea şi frecarea acestora, cu rolul de a relaxa muşcătura.

Uneori, pentru a trata această afecţiune, este necesară repoziţionarea dinţilor şi modificarea contactelor dintre dinţi, ceea ce se realizează cu un aparat dentar. 

Citeşte şi: Ce spune forma dinţilor despre personalitatea ta. Cum identifici oamenii buni de cei răi

Tot medicii specialişti recomandă ca, în cazul în care stresul este principala cauză a apariţiei bruxismului, să încerci metode de relaxare. Să adopţi o atitudine calmă şi să nu laşi ca o situaţie neplăcută să te afecteze. Persoanele pentru care este dificil să-şi gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat sau un relaxant muscular pentru mandibulă. 

În cazul în care persoana suferă de bruxism nocturn, medicii dentişti îţi pot prescrie gutiere nocturne, care să împiedice manifestarea simptomelor pe timpul somnului.

Sursă: csid.ro. doctorulzilei.roRecente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg