Dinții nu se vindecă singuri, așa cum se întâmplă cu mare parte din corp. Explicația științifică
Capacitatea organismului uman de-a se vindeca singur este cu totul remarcabilă. Însă nu tot corpul nostru poate să facă asemenea minune!
Odată cu regenerarea unor anumite celule din corp, sistemul nostru imunitar e făcut astfel încât să lupte cu bolile și virușii, să repare oase rupte și pielea afectată de diverși factori externi sau interni dăunători. Și câteodată poate face asemenea minuni chiar fără ajutorul medicinii!
Avem cu toții un soi de sistem intern de verificare și reparare care nu ia pauză niciodată și ne menține sănătoși sau măcar pe linia de plutire cât se poate de mult. Însă acest sistem are limitările lui, pentru că există o anumită parte a trupului nostru care nu se poate vindeca singură.
Dacă-ți crapă un dinte sau faci vreo carie, nu trebuie să te aștepți să te trezești, într-o bună zi, cu problemele dentare rezolvate, pentru că dinții nu se vindecă de la sine. E nevoie de intervenția medicului stomatolog pentru a-ți repara ce e de reparat, nu trebuie lăsată baltă întreaga situație, pentru că nu va face decât să se înrăutățească și să te prezești cu o infecție greu de suportat.
Când îți ciobești un dinte, se poate ajunge la dentină, acel ţesut dur, calcifiat, care, împreună cu smalţul, reprezintă elementele principale ce alcătuiesc dintele. Ei bine, această dentină este creată, în mare parte, din celule stem și se poate regenera parțial. Experții ne pun în vedere o nouă tehnologie care poate îmbunătăți abilitatea dentinei de-a reconstrui singură dintele, ne dezvăluie Exquisite Dentistry.
WebMD susține că cercetătorii au utilizat celulele stem într-un nou medicament, denumit Tideglusib, care s-a dovedit a fi extrem de util în testele făcute pe șoricei. Oamenii de știință au făcut câte o gaură mică în dinții șoarecilor de laborator, după care le-au administrat Tideglusib, ca să vadă ce efect are.
În mod surprinzător, după șase săptămâni, șoriceii au produs o cantitate semnificativă de dentină, lucru care este cât se poate de îmbucurător. Totuși, până se va folosi această nouă tehnologie, e nevoie ca fiecare dintre noi să aibă grijă de dantura lui, care nu se poate vindeca singură. Deocamdată.
foto - Shutterstock